Українські сили не фіксують змін на кордоні з Білоруссю, але оглядачі кажуть про вразливість ситуації для Лукашенка

Ілюстративне фото. Солдати сил спецоперацій та найманці ПВК "Вагнер", Брест, Білорусь, 20 липня 2023. Belarus Defense Ministry via AP

Українські прикордонники не спостерігають переміщення військової техніки чи особового складу з боку Білорусі в безпосередній близькості до прикордонної смуги. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

"Нестандартних ситуацій безпосередньо на нашому держрубежі не відмічено", однак, за його словами, "попри стабільну ситуацію на кордоні, білоруський напрямок залишається загрозливим для України". "Білорусь продовжує бути під впливом Росії, яка тисне на Мінськ, намагаючись залучити білоруські сили до російської агресії проти України", - додав Демченко.

Напередодні в МЗС України повідомили, що, "за даними розвідувальних органів України, збройні сили Республіки Білорусь під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, зокрема Сил спеціальних операцій, озброєння та військової техніки, включно з танками, артилерією, РСЗВ, засобами ППО та інженерною технікою, в Гомельській області поблизу північних кордонів України. Також зафіксована присутність найманців колишньої ПВК "Вагнер".

У дипвідомстві нагадали, що "Україна ніколи не робила та не збирається робити жодних недружніх дій проти білоруського народу" і закликали білоруську владу "не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви".

Daily Mail нагадує, що білоруський лідер Олександр Лукашенко, ключовий союзник Путіна, в інтерв'ю російському державному телебаченню 16 серпня сказав, що побоюється, що війська Києва планують вторгнення в його країну після того, як вони розпочали свій транскордонний наступ на Росію. В інтерв’ю він припустив, не надавши доказів, що Київ міг мати плани нападу на Білорусь.

"Якщо Білорусь буде безпосередньо втягнута у війну, це може викликати відплату з боку України, потенційно призводячи до ситуації, коли білоруські сили будуть воювати на власній території. Це, своєю чергою, може ще більше послабити і без того слабку владу Лукашенка", - пише EU Today.

"Також виникає питання, чи прийшов би Путін на допомогу Лукашенку, якщо його режиму опиниться під загрозою. Хоча Росія втручалася у справи Білорусі в минулому, армія Путіна вже виснажена своїми діями в Україні", - додає видання.

При цьому автори колонки у The Hill наголошують, що "якщо режим Путіна впаде, впаде і Лукашенко".

"Лукашенко розігрує всі свої карти, ймовірно, також керуючись вказівками Путіна. Мобілізація та розгортання білоруських військових на кордоні, ймовірно, є демонстрацією, щоб змусити Україну перерозташувати сили з Курської та Бєлгородської областей, таким чином знявши тиск із російських захисників, які перебувають у бойових діях, та їхні лінії постачання", - вважають оглядачі.

У дій Лукашенка може бути й "альтернативний мотив: самозбереження", припускають автори матеріалу, адже відсунення регулярних військ від Мінська "також зменшує можливість військового перевороту". Оглядачі The Hill також припускають, що білоруський лідер, якого на Заході не визнали законно обраним президентом Білорусі, може думати й про втечу, "щоб уникнути долі Беніто Муссоліні чи Ніколая Чаушеску" - страчених диктаторів Італії та Румунії.

"Корисний білоруський ідіот Путіна може відчувати "докори сумління покупця" (сумніви після вчинення певних дій - ред.). Його корисність добігає кінця — і в державі, якою керує мафія Путіна, це погано", - підсумовується у статті.

Дивіться також: Telegram заявляє, що затриманий у Франції Дуров “не має чого приховувати”