Білий дім надіслав Конгресу свою стратегію з підтримки України, пише Reuters

Ілюстративне фото. Президенти України Володимир Зеленський, США Джо Байден і Франції Еммануель Макрон під час відзначення 80-ї річниці з часу висадки союзників у Нормандії, Франція, 6 червня 2024. Photo by Ludovic MARIN / AFP

Адміністрація президента США Джо Байдена надіслала Конгресу секретну доповідь про свою стратегію щодо війни в Україні. Про це Reuters повідомили три джерела. Звіт надійшов через кілька місяців після закінчення червневого терміну, встановленого законопроєктом про багатомільярдні витрати, прийнятим законодавцями в квітні, що передбачає понад 60 мільярдів для України.

Помічник у Конгресі сказав, що довгоочікуваний звіт надійшов до законодавців у понеділок, тож вони ще не мали можливості його переглянути. Два інших джерела, які побажали зберегти анонімність, підтвердили, що доповідь була доставлена. Білий дім не відразу відповів на запит про коментар.

Конгрес схвалив майже 175 мільярдів доларів допомоги та військової допомоги для України та країн-союзників протягом 2,5 років від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Після кількох місяців затримки очолювана республіканцями Палата представників у квітні прийняла законопроєкт про додаткові витрати на 95 мільярдів доларів США, який включав майже 61 мільярд доларів на фінансування України, а також мільярди доларів для Ізраїлю, цивільного населення в зонах конфліктів по всьому світу та для "протидії комуністичному Китаю" в Індо-тихоокеанському регіоні.

У рамках цього законопроєкту Конгрес попросив адміністрацію Байдена подати детальну стратегію щодо України до початку червня.

Підтримку України Байденом підтримують демократи та багато республіканців у Конгресі. Деякі республіканці, однак, критикували його адміністрацію за те, що Україна обмежує використання американського обладнання, наприклад, відмовляючись постачати зброю, яка може вражати цілі глибоко в Росії.

Вашингтон обмежив використання зброї через обмежену кількість наявних ракет, відсутність обґрунтування для їхнього використання, оскільки, як там кажуть, більшість російських літаків знаходяться поза межами радіуса дії та через побоювання, що це призведе до ескалації конфлікту.

Через кілька тижнів після закінчення кінцевого терміну за відсутності звіту деякі конгресмени заявили, що вони розчаровані та розглянуть питання про блокування подальшого фінансування.

У заяві, надісланій Reuters електронною поштою наприкінці серпня щодо звіту, сенатор Джим Ріш, головний республіканець у Комітеті із закордонних справ Сенату, заявив, що підтримує допомогу Україні, але не робить це наосліп.

"З перших днів війни (президента Росії) Путіна проти України ми просили адміністрацію Байдена-Гарріса надати стратегію щодо того, як США та наші союзники можуть допомогти Україні виграти війну", — сказав Ріш.

"Коли вони не відповіли на наші запити, ми законодавчо зобов'язали надіслати стратегію до Конгресу, але кінцевий термін минув, а відповіді не було. Президент Байден і віцепрезидентка (Камала) Гарріс повинні показати стратегією не лише нам, а й американському народові, і їхня зневага говорить про те, що вони не мають його або бояться ним поділитися".

Дивіться також: Блінкен обговорює підтримку України в межах стратегічного діалогу США з Британією