Блінкен у Катарі веде переговори про перспективи мирного врегулювання на Близькому Сході

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся в четвер з правлячим еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані, Доха, 24 жовтня 2024.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся в четвер з правлячим еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані в рамках візиту до регіону, в якому Блінкен зосередив увагу на припиненні конфліктів у Секторі Газа та Лівані.

Держдеп повідомив, що під час зустрічі вони "обговорили відновлення зусиль для забезпечення звільнення заручників і припинення війни в Газі, а також поточну роботу щодо гарантування безпеки, управління та відновлення в Газі після війни".

"Держсекретар наголосив на необхідності забезпечити вжиття всіх заходів для захисту цивільних осіб і забезпечення гуманітарної допомоги тим, хто її потребує", - додано в повідомленні зовнішньополітичного відомства США.

Блінкен також зустрічається в четвер з міністром закордонних справ Катару Мохаммедом Аль Тані перед переговорами з арабськими посадовцями в п'ятницю в Лондоні.

У той час як одним із пунктів порядку денного Блінкена стосувалось збільшення гуманітарної допомоги палестинцям у Газі, у четвер у Парижі Франція провела міжнародну конференцію для збору коштів для допомоги тим, хто постраждав від війни між Ізраїлем і ХАМАСом (визнаним у США та низці країн терористичною організацією) у Лівані.

Франція оголосила про внесок у розмірі 108 мільйонів доларів, тоді як Німеччина заявила, що виділяє 103 мільйони доларів для допомоги Лівану.

"У найближчій перспективі необхідна величезна допомога населенню Лівану, як сотням тисяч людей, переміщених через війну, так і громадам, які їх приймають", — сказав Макрон на конференції.

Збройні сили Ізраїлю заявили в четвер, що вони завдали нового раунду авіаударів по підприємствах "Хезболли" (визнаної у США та низці країн терористичною організацією) з виробництва зброї в південному передмісті Бейрута.

Військові Лівану заявили, що троє їхніх солдатів були вбиті під час ізраїльського удару, коли вони проводили рятувальну операцію поблизу села Ятер на півдні Лівану.

Ізраїль заявив, що він бореться з підтримуваною Іраном "Хезболлою", а не з Ліваном, у конфлікті, який викликав побоювання ширших регіональних бойових дій.

Медики в Газі повідомили, що внаслідок ізраїльського удару по школі, яка використовувалася як притулок у Нусейраті, загинули щонайменше 16 людей.

В четвер міністерство оборони Сирії повідомило, що ізраїльські авіаудари по Дамаску вбили щонайменше одного солдата та поранили ще семеро людей.

Ізраїль рідко коментує удари по цілях у Сирії, але країна роками завдавала ударів по об’єктах, пов’язаних з Іраном, у рамках кампанії з припинення постачання зброї "Хезболлі" та перешкоджання проіранським групам.

Візит Блінкена включав зупинки в Ізраїлі та Саудівській Аравії, де він обговорював важливість припинення бойових дій у Газі та звільнення заручників, які все ще утримуються там підтримуваним Іраном ХАМАСом.

Головний американський дипломат також зосередив частину своїх переговорів з офіційними особами на безпеці, управлінні та відбудові в Газі.

Війна в Газі почалася з нападу ХАМАСу на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року, під час якого бойовики вбили близько 1200 осіб і взяли в заручники 250 осіб. ХАМАС все ще утримує близько 100 заручників, третина з них вважається мертвою.

За даними Міністерства охорони здоров’я Гази, контрольованого ХАМАСом, в результаті контрнаступу Ізраїлю в секторі Газа загинуло понад 42 800 палестинців, при цьому Ізраїль заявляє, що серед загиблих є кілька тисяч бойовиків ХАМАС.

У статті використано матеріали Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

Дивіться також: "Військові КНДР будуть справедливою ціллю для українців" – радник Білого дому Джон Кірбі