Блінкен у Ізраїлі говоритиме про припинення війни і поствоєнний план дій щодо Гази

Держсекретар США Ентоні Блінкена (п) з послом США в Ізраїлі Джеком Лью (л) і заступником генерального директора Міністерства закордонних справ Ізраїлю з питань Північної Америки Ліором Хаятом (ц) у Тель-Авіві, Ізраїль, 22 жовтня 2024 р. Nathan Howard/AP

Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідує Ізраїль, зосереджуючись на деескалації конфліктів у Газі та Лівані.

Блінкен працюватиме над темами завершення війни та забезпечення звільнення заручників і полегшення страждань палестинського народу, інформує Держдеп.

Держсекретар, йдеться в офіційному повідомленні, “наголосить на необхідності накреслити новий шлях вперед, який дозволить палестинцям відновити своє життя та реалізувати свої прагнення, вільні від тиранії ХАМАСу”.

Ентоні Блінкен підкреслив, що необхідно "скористатися успішними діями Ізраїлю щодо притягнення Ях’ї Сінвара до відповідальності шляхом забезпечення звільнення всіх заручників і припинення конфлікту в Газі" таким чином, щоб забезпечити тривалу безпеку як для ізраїльтян, так і для палестинців.

Дивіться також: Ліквідація лідера ХАМАСу може дати шанс припиненню вогню, вважає Ізраїль

США наполягають на доставці мирним жителям Гази додаткових харчів, ліків та іншої гуманітарної допомоги.

Держсекретар також має намір обговорити з ізраїльськими лідерами необхідність досягнення дипломатичного врегулювання конфлікту між Ізраїлем і Хезболлою, ліванським угрупованням, яке підтримує Іран.

"Блінкен, як очікується, зробить ще одну спробу посередництва у припиненні вогню між Ізраїлем і ХАМАСом", - коментує офіційний візит держсекретаря видання The Washington Post.

За кілька годин до цих переговорів Хезболла заявила, що обстріляла ізраїльські військові бази поблизу Тель-Авіва та Хайфи, а Ізраїль заявив, що перехопив снаряди, випущені з Лівану.

Міністерство охорони здоров'я Лівану повідомило, що внаслідок ізраїльської атаки 22 жовтня біля головної урядової лікарні Бейрута загинуло щонайменше 13 людей і поранено ще 57.

Ізраїльські військові заявили, що вони вразили кілька цілей Хезболли в Бейруті, включаючи центральну базу військово-морських сил бойовиків.

Здійснюючи свій 11-й візит до регіону з моменту спалаху конфлікту в Газі в жовтні 2023 року, Блінкен зустрінеться з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу та міністром оборони країни Йоавом Галлантом.

Багатомісячні переговори за посередництва Сполучених Штатів, Єгипту та Катару не змогли забезпечити припинення бойових дій у Газі та звільнення заручників, які все ще утримуються ХАМАСом.

Посадовець Державного департаменту повідомив журналістам, що дискусії з арабськими лідерами включатимуть спроби вдосконалення пропозицій щодо ситуації у Газі після закінчення конфлікту, оскільки американська сторона має проєкт плану на період після конфлікту, який вона також готова обговорити безпосередньо з ізраїльтянами.

Прем’єр-міністр Нетаньягу заявив, що у нього була "дружня та продуктивна" зустріч із держсекретарем США.

Він сказав, що обговорював з Ентоні Блінкеном необхідність для двох країн об'єднати сили проти Ірану та визначити післявоєнний план для Гази", – цитує ізраїльського лідера видання The New York Times.

Нетаньягу також сказав Блінкену, що вбивство лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара може "позитивно вплинути на звільнення заручників" і "досягнення всіх цілей війни", але не уточнив, яким чином.

Тим часом експерти висловлюють сумнів щодо швидкого успіху посередництва американської дипломатії у конфлікті між Ізраїлем і ХАМАСом.

Німрод Горен, старший науковий співробітник Інституту Близького Сходу у справах Ізраїлю сказав Голосу Америки, що розбіжності між позиціями Ізраїлю та ХАМАСу щодо будь-яких потенційних умов припинення вогню “досі існують” і що він сумнівається, що під час візиту Блінкена відбудеться дипломатичний прорив.

“Прогалини великі, в основному Ізраїль хоче, щоб ХАМАС більше не керував Газою і не існував у Газі як загроза безпеці, а ХАМАС хоче зворотного. Отже, поза безпосередньою проблемою заручників, глибокі інтереси та потреби кожної сторони суперечать одна одній”, – сказав Горен.

Філіп Лаццаріні, голова Агентства ООН у справах палестинських біженців UNRWA закликав негайно припинити бойові дії, “навіть на кілька годин”, щоб сім’ї з північної частини Гази могли евакуюватися в безпечніші райони.

“Майже три тижні безперервних бомбардувань ізраїльських збройних сил, кількість загиблих зростає, – сказав Лаццаріні. – На півночі Гази люди просто чекають смерті. Вони почуваються покинутими, безнадійними та самотніми. Вони живуть від години до години, щомиті боячись смерті”.

За його словами, співробітники ООН “не можуть знайти їжу, воду або медичну допомогу”.

Підтримувана Іраном Хезболла здійснила повітряні атаки на Ізраїль після нападу бойовиків ХАМАСу на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. ХАМАС убив близько 1200 осіб і захопив ще близько 250.

Контрнаступ Ізраїлю в секторі Газа вбив понад 42 600 палестинців, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я Гази, яке не робить різниці між бойовиками та цивільними особами.

Сполучені Штати, Велика Британія, Європейський Союз та інші визнали Хезболлу та ХАМАС терористичними організаціями.

У статті використано інформацію The Associated Press, AFP та Reuters.

Дивіться також: США проведуть розслідування через витік ізраїльських планів атаки Ірану