Спеціальні потреби

США проведуть розслідування через витік ізраїльських планів атаки Ірану


Майк Джонсон, спікер Палати представників США
Майк Джонсон, спікер Палати представників США

Сполучені Штати найближчим часом розпочнуть розслідування витоку секретних розвідувальних документів, що описують підготовку Ізраїлю до удару у відповідь на ракетну атаку з боку Ірану, заявив 20 жовтня спікер Палати представників США Майк Джонсон.

Документи, датовані 15 і 16 жовтня, були вперше опубліковані в застосунку для обміну повідомленнями Telegram 19 жовтня. За даними CNN, документи мають ярлики «цілком таємно» та позначки, що вказують на те, що їх можуть бачити лише певні особи зі Сполучених Штатів та із союзних держав – Австралії, Канади, Нової Зеландії та Великої Британії.

Документи описують очевидні військові приготування Ізраїлю до удару по Ірану. В одному з документів зазначено, що матеріал було підготовлено Національним агентством геопросторової розвідки США (NGA).

Спікер Палати представників Майк Джонсон підтвердив в інтерв’ю CNN, що розслідування «триває, і я отримаю брифінг з цього приводу через пару годин».

У Пентагоні заявили, що вивчають звіти. NGA не надала коментарів.

Газета The New York Times (NYT) повідомила, що офіційні особи США «намагаються визначити джерело витоку інформації, яка описує військові навчання та розміщення озброєнь, а також те, наскільки це може завдати шкоди». «Документи, які пропонують інтерпретацію супутникових знімків, дають уявлення про потенційний удар Ізраїлю по Ірану найближчими днями», – йдеться в звіті NYT.

Багато урядовців і спостерігачів по всьому світу заявили, що очікують, що Ізраїль завдасть удару по Ірану у відповідь на ракетний обстріл, який, за словами Тегерана, сам по собі був помстою за попередню атаку Ізраїлю.

Офіційні особи сказали NYT, що ці документи не є вичерпною оцінкою того, що Вашингтон знає про ізраїльські плани, і що вони містять лише те, що можуть визначити аналітики, переглядаючи супутникові зображення.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG