Чеська ініціатива надасть Україні обіцяні 500 тис. снарядів до кінця року

Співробітниця німецької збройової компанії Rheinmetall готує 120-мм боєприпаси для танків Leopard, які будуть доставлені українським Збройним Силам, на заводі Rheinmetall в Унтерлюсс, північна Німеччина, 6 червня 2023. Фото Акселя Хеймкена / AFP

Чеська ініціатива з постачання в Україну боєприпасів великого калібру зможе досягти поставленої мети й надати українському війську 500 тисяч снарядів до кінця цього року.

Про це заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала у розмові з чеським новинним вебсайтом Blesk, повідомляє агентство Reuters.

За словами Фіали, чеська ініціатива також може бути подовжена за підтримки деяких країн-донорів.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Чехія є лідером ініціативи, згідно з якою західні країни закуповують боєприпаси для України у третіх країнах з метою покрити дефіцит на полі бою та полегшити навантаження на власний оборонно-промисловий комплекс, який не встигає виробляти амуніцію необхідними темпами.

В рамках цієї ініціативи, Україна отримала першу партію з 50-100 тисяч снарядів у червні цього року. Додаткове постачання відбувається щомісяця, за словами чеських посадовців.

Загалом станом на травень цього року, Чехія зібрала від західних партнерів України 1,7 мільярда євро, яких, за розрахунками чеського уряду, має вистачити для закупівлі півмільйона снарядів.

Тим часом німецький генерал-майор Крістіан Фройдінг в інтервʼю німецькому новинному агентству RND 9 жовтня зазначив, що перевага росіян в артилерійських боєприпасах на полі бою суттєво зменшилася за останні місяці, зокрема й завдяки власному українському виробництву.

"Ми також досягли значного прогресу в забезпеченні артилерійськими боєприпасами. Артилерійська перевага росіян вже не така висока, як навесні, вона зменшилася з 8:1 приблизно до 3:1", - сказав Фройдінг.

"Суть полягає в тому, що постачання боєприпасів загалом добре розвивається завдяки збільшенню західних виробничих потужностей, а також через те, що українська оборонна промисловість значно посилилася", - додав він.

Дивіться також: “Запрошення України до НАТО було б реальним кроком до миру”, каже Зеленський на зустрічах у Європі

Також генерал звернув увагу на те, що виробництво дронів в Україні "вражає".

"Цифри виробництва дронів, наприклад, вражають, до кінця року планується випустити 1,5 мільйона дронів", - зазначив він в інтервʼю.

Попри таке поліпшення, за його словами, "ресурси в цілому залишаються дефіцитними".

Окремо Фройдінг прокоментував темпи мобілізації в Україні, зауваживши, що кількість залучення людей до війська з весни зросла приблизно впʼятеро.

Генерал також підтвердив, що минулого тижня Німеччина надала Україні додаткові системи протиповітряної оборони: "Лише минулого тижня ми доставили дві зенітні системи Iris-T SLM і SLS".

"І ще два зенітних комплекси ми поставимо в цьому році, середнє двозначне число броньованих машин і бойових танків і п'яти-шестизначне число артилерійських боєприпасів. Це дійсно суттєво", - пояснив генерал.

Водночас за останньою оцінкою американського Інституту дослідження війни, російські війська в Україні отримали наказ "вести відносно високий темп механізованих штурмів", щоб досягти "значного" тактичного прогресу до настання несприятливих погодних умов, які обмежать використання механізованої техніки та піхоти.

"Російські війська, швидше за все, не припинятимуть наступальних операцій після настання осіннього сезону грязі, хоча несприятливі погодні умови, ймовірно, погіршать ефективність російської піхоти", - зауважує у своєму аналізі Інститут.

"Російський президент Владімір Путін і російське військове командування дотримуються стратегії, спрямованої на те, щоб запобігти накопиченню Україною живої сили та техніки для перехоплення ініціативи на театрі воєнних дій, підтримуючи послідовний наступальний тиск на українські сили по всій лінії фронту, та, ймовірно, продовжуватимуть дотримуватися цієї стратегії, попри сезонні обмеження на маневр механізованих і піхотних військ", - пояснено в аналізі.

Втім за оцінкою аналітичного центру, російський наступ, "ймовірно, досягне кульмінації протягом наступних місяців" через погані погодні умови, що обмежують маневр на полі бою.

Дивіться також: Росію змінять лише злидні і військова поразка - звіт Гельсінської комісії