Держсекретар Клінтон висловила підтримку Грузії

Як заявила держсекретар США Гілларі Клінтон, адміністрація президента Обами, як і раніше, закликає Росію вивести війська з Абхазії і Південної Осетії. Про це Клінтон сказала у вівторок під час зустрічі з грузинськими лідерами у Батумі, де проходять переговори з питань безпеки та політичного співробітництва. За словами глави зовнішньополітичного відомства США, Сполучені Штати рішуче виступають на підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії.

«Ми проти окупації і мілітаризації Росією частини грузинської території і закликаємо Росію виконати прийняті в 2008 році зобов’язання з припинення вогню, які передбачають повернення військ на довоєнні позиції та забезпечення вільного доступу до гуманітарної допомоги», – підкреслила Гілларі Клінтон.

Російські війська, як і раніше залишаються на території самопроголошених республік – Абхазії та Північної Осетії, які оголосили незалежність після нетривалої війни 2008 року між Грузією та Росією. Незалежність обох республік велика частина міжнародного співтовариства не визнає.

Після переговорів з прем’єр-міністром Грузії Нікою Гілаурі Клінтон зазначила, що в майбутньому Грузії необхідно зосередитися на консолідації своїх демократичних досягнень, оскільки це наблизить її до вступу в Євросоюз і НАТО, особливо з проведенням парламентських виборів цього року і президентських у наступному.