Здивуюся, якщо Зеленський дотримається обіцянки про лише один президентський термін – співавтор книги "Ефект Зеленського" у Вашингтоні

Володимир Зеленський з дружиною Оленою Зеленською під час зустрічі з режисером із Данії, чоловіком данської прем'єр-міністерки Метте Фредеріксен. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/AFP

Співавтор книги про президента України “Ефект Зеленського”, професор політології та міжнародних відносин в Університеті Джорджа Вашингтона Генрі Гейл сказав, що здивується, якщо Володимир Зеленський дотримається обіцянки про лише один президентський термін, яку озвучував під час виборчої кампанії у 2019 році.

Гейл висловив такий прогноз під час презентації книги про президента України у Вашингтоні у вівторок, 5 вересня.

Професор зауважив, що можливість проведення виборів та виборчої кампанії під час війни в Україні – відкрите питання, але додав: “З іншого боку, ви знаєте, Україна зараз має дуже добре розвинену електронну державну інфраструктуру, це частина того, що допомогло їй утриматися на плаву… І тому, в принципі, вибори технічно можуть відбутися через якийсь такий механізм”.

Гейл також вважає, що “більшість людей у цих обставинах зрозуміли б, якби в країні не було виборів і їх відклали на якийсь час”.

Співавторка книги, професорка української політики британського Манчестерського університету Ольга Онух своєю чергою висловила занепокоєння про виборче право українців, які опинилися на тимчасово окупованих Росією територіях – у разі проведення президентських виборів вони не можуть взяти у них участь.

Імітація Зеленського

Якщо б передвиборча кампанія таки відбувалась, вважає Ольга Онух, то інші кандидати активно “імітували б стиль Зеленського”.

Понад те, мери міст у різних регіонах України вже сьогодні вдаються до імітування Зеленського (його стилю і манери мовлення) на своєму рівні, – зацитувала Онух враження від численних інтерв'ю відомої української журналістки, яка спеціалізується на висвітленні воєн і конфліктів Наталії Гуменюк.

“Про це мені казали й інші журналісти, а також я почала стежити за кількома прикладами у Телеграмі, які мені надсилали. Деякі локальні особи, більшість із дуже невеликим фактичним досвідом в політиці, імітували [Зеленського, - ред.], розповідаючи про громадянський обов’язок”, – каже Ольга Онух.

“Чи існує Зеленський” та претензії про оточення із розважальної сфери

У ході дискусії під час презентації книги професор Університету Джорджа Вашингтона Ден Вітмен, який влітку цього року побував в Україні, попросив співавторів видання прокоментувати почуте в одному з українських університетів – частина аудиторії стверджувала, що “Зеленського не існує”, натомість діє “низка порадників, які щодня вказують йому, що робити”. Інші ж виступили проти такого твердження і, за словами Вітмена, вірили в “ефект Зеленського”.

Генрі Гейл відповів, що обізнаний із висловлюваннями про те, що Зеленський може бути “маріонеткою” власних радників або “створінням Єрмака”. “Знаєте, ми схильні думати, ніби він відіграє велику роль, але знову ж таки, як всі лідери, вони піддаються впливу своїх радників і надають їм великого значення”, – сказав Гейл. За його словами, Зеленського не сприймали серйозно як політика лише “на початку”, коли він “з’являвся по телевізору [як комік, - ред.], стрибав, співав, танцював у його комедійних шоу”. Але він був досить кмітливим у спілкуванні з багатьма різними людьми, зміг впоратися з олігархами і стати сильним лідером, який об’єднує людей, каже професор.

Він також зауважив, що одним із головних закидів Зеленському було те, що привів до важливих посад у владі багато колег з індустрії розваг. “З іншого боку, це не є чимось незвичайним у тому сенсі, що посадовці зазвичай призначають на інші посади тих, кому довіряють”, – каже Гейл.

Ольга Онух зауважила, що ті, хто голосував за Зеленського, здебільшого підтримують його і надалі. Щодо скептиків, які вважають, що український президент – просто дуже хороший актор, який “зіграє будь-яку роль та прочитає текст, який відповідає вашим потребам”, то, за інформацією Онух, зібраною для книги, Зеленський не має часу сьогодні на написання промов, але саме він накидує їх авторам ідеї, події, історичні фігури, які повинні бути оформлені у промову.

“Це зрозуміло. Було б повним божевіллям, якби він мав години за годинами весь час писати ці красномовні промови, часто змінюючи їх”, – сказала Онух.

Вона також навела приклади, описані у книзі “Ефект Зеленського”. Йдеться про згадки у промовах президента цитат Івана Дзюби та Ліни Костенко.

За словами Онух, Зеленський цитував поезію Ліни Костенко напам'ять, оскільки був трохи “ботаном у школі”.

Тим часом сам Володимир Зеленський в інтерв'ю португальському громадському телебаченню RTP заявив, що знову балотуватиметься в президенти, якщо вибори пройдуть під час війни. Та "не кине своєї країни".

Дивіться також: Сенатор США Грем привітав відкритість Зеленського до проведення в Україні виборів 2024 року і готовий допомогти в пошуку їх фінансування