ЄС розглядає нові санкції проти азійських товарів для РФ, а МВФ відклав місію до Росії

Ілюстративне фото. Москва, 18 вересня 2024. REUTERS/Marina Lystseva

Нові санкції Євросоюзу можуть бути націлені на фінансові установи, які підтримують потоки до Росії товарів з Азії, які країна використовує для своєї війни в Україні.

Спецпредставник ЄС із питання дотримання санкцій Девід О'Салліван сказав, що нові обмеження можуть ускладнити для Росії підживлення своєї воєнної машини. Але він додав, що не має ілюзій щодо того, що Кремль може обходити санкції й отримувати товари подвійного призначення.

За його словами, ЄС зробив кроки, щоб скоротити можливості для Москви обходити санкції через країни Центральної Азії, і скорочення цих потоків стало очевидним після дипломатичних зусиль з Казахстаном, Узбекистаном, Вірменією та іншими. Однак складнішим завданням є зупинення схожих потоків у Південно-Східній Азії, де країни є виробниками, а не просто транзитними станціями.

"Багато продукції, що проходить через Китай, виробляється дочірніми компаніями західних компаній у Південно-Східній Азії", — сказав О'Салліван, виступаючи у Брюсселі після візитів до В’єтнаму, Таїланду та Малайзії. — Йдеться про виявлення фінансових установ, які потенційно фінансують переправлення воєнної продукції (до Росії)".

"Якщо їх буде виявлено, з цими установами зв’яжуться зі словами... якщо вони не відмовляться, вони ризикують потрапити в список. США зробили це з великим ефектом у трьох випадках на початку року. Ми починаємо збирати інформацію", — сказав О'Салліван.

Також нині Міжнародний валютний фонд відклав заплановану консультаційну місію з Росією на невизначений термін через технічні проблеми, заявив у середу директор МВФ з питань Росії Олексій Можин.

"Керівництво фонду повідомило російську сторону і раду директорів про те, що робота місії буде відкладена на невизначений термін, — сказав Можин. — Причиною перенесення місії була названа технічна неготовність місії до проведення консультацій".

Україна та західні союзники заперечували проти місії до Росії, заявляючи, що це продемонструє нормалізацію відносин з Росією, попри вторгнення та окупацію України.

Рішення МВФ було оголошене в понеділок, у день, коли місія мала намір почати онлайн-консультації. Після цього мав відбутися візит делегації МВФ до Москви для зустрічей з російськими посадовцями. Це означало б, що МВФ стане першим великим міжнародним фінансовим органом, який направить свою офіційну місію до Росії після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Дивіться також: Евакуація в Росії, де, кажуть українці, вражено склади ракет