Для отримання безвізового статусу доведеться докласти більше зусиль

На можливість без віз подорожувати до Європи українцям доведетья чекати принаймні до 2016 року. Сьогодні розпочався саміт «Східного партнерства» у Ризі. Україна покладала на цей саміт надію на отримання безвізового режиму. Але надія не справдилася. Чому? З’ясовували наші київські кореспонденти.

Про те, що безвізового режиму українцям на Ризькому саміті не дадуть, заговорили ще задовго до його початку. У заявах вітчизняної дипломатії вчувалася образа. Ходили навіть чутки про те, що президент Порошенко може на саміт не поїхати. А тим часом, експерти стверджують: усі претензії, що мандрівки без віз до Європи знову відкладаються, Київ має адресувати виключно самому собі.

Говорить директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук:

«Ми сьогодні маємо спочатку виконати всю домашню роботу, як виконала, скажімо, Молдова, яка вже з 28 квітня минулого року їздить без віз до ЄС, і тоді вже чекати сигналу від ЄС. А не чекати саміту «Східного партнерства», на якому ЄС має дати сигнал. Тобто, має бути навпаки – спочатку домашнє завдання, а потім сигнали. А ми постійно чекаємо якихось сигналів і думаємо, що нам будуть робити винятки, тому що ми особливі. ЄС ніколи не буде створювати ці прецеденти».

Українська влада очікувала від Європи рішення авансом, в порядку політичного заохочення. Європейці натомість наполягали: виконайте записане в плані. Є біометричні паспорти – але нема пристроїв, щоб їх зчитувати. Досі не готова база статистичної інформації, комп’ютери прикордонної служби не під’єднані до бази Інтерполу. І найменший прогрес у виконанні Плану дій з візової лібералізації продемонстровано у боротьбі з корупцією.

Альона Гетьманчук продовжує:

«Очевидно, що недостатньо політичної волі на деяких щаблях виконавчої влади. Є саботаж – я не побоюся цього слова – середньої ланки деяких відомств. Багато хто ще не усвідомив, що Угода про асоціацію це серйозно. Це не святкові підписи, це важка, клопітка робота щоденна. І очевидно, що цей момент ще має відбутися – психологічного усвідомлення, що рано чи пізно доведеться угоду виконувати та імплементувати. Тому що дійсно, люди мають побачити різницю. Люди мають побачити, в чому сенс цієї угоди, за яку так багато страждали, за яку дехто був готовий померти. І чому дійсно нічого не відбувається?»

На критику українські чиновники відповідають: все робилося б швидше, якби не війна на сході. Мовляв, усі ресурси йдуть на оборону від агресора. Але ця затримка з безвізовим режимом аж ніяк не означає, що Європа не зацікавлена в Україні.

Політичний консультант Олександр Палій каже:

«Рік тому Європа вагалася, чи підтримувати Україну, чи ні. Зараз уже так питання не стоїть. Зараз стоїть питання про те, що Україну треба однозначно підтримувати. І ви знаєте, на цьому тлі безвізовий режим виглядає як дрібниця. Заохотити Україну ЄС всеодно буде змушений».

Експерти висловлюють оптимізм, візовий режим для українців таки скасують. І це станеться дуже скоро. Європейці на саміті в Ризі підтвердили: якщо до кінця року Україна виконає всі технічні умови, увімкнемо зелене світло.

На це вказує комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнес Ган:

«Ідеться про кілька важливих умов отримання безвізового режиму, які мають виконати Україна і Грузія. Це абсолютно чіткі умови, які можна виконати до кінця року».