У грецькому суспільстві помітна непевність перед референдумом

Черга перед банкоматом в Афінах

Опитування громадян Греції, які планують взяти участь у запланованому на неділю референдумі, вказує на те, що вони майже порівну поділені на тих, хто підтримають і відкинуть пропозицію.

Опитування 30 червня і 1 липня тисячі громадян з правом голосу вказує, що 44.8% респондентів заявили, що вони голосуватимуть «так» щодо умов надання країні фінансової допомоги, тоді як 43.4% голосуватимуть «ні». 11.8% греків ще не вирішили, як вони голосуватимуть.

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас закликає виборців голосувати «ні», кажучи, що це дасть Греції більший голос на переговорах з європейськими кредиторами.

Міністр фінансів Яніс Варуфакіс заявив цього тижня в телевізійному інтерв’ю, що коли виборці погодяться на умови кредиторів, то уряд «можливо також подасть у відставку» і він до понеділка вже «не буде» міністром.

Лідери європейських країн заявили, що голосування «ні» дорівнюватиме тому, що Греція стане першою країною, яка залишить єврозону, до якої належить 19 країн.

Прихильники підтримки пропозицій міжнародних кредиторів щодо більших фінансових обмежень в обмін на додаткові позики – кажуть, що референдум насправді стосується того, чи Греція хоче лишитися в єврозоні.

Тимчасом віце-президент Європейської комісії Вальдіс Домбровскіс заявив німецькій газеті Die Welt, що референдум не стосується нинішнього статусу переговорів, тому що умови надання допомоги вже вигасли цього тижня.