Якою є позиція Камали Гарріс щодо України

Президент Володимир Зеленський та віцепрезидентка США Камала Гарріс, Мюнхенська безпекова конференція, 17 лютого 2024 року, Мюнхен.

Як і президент США Джо Байден, віцепрезидентка Камала Гарріс є послідовною прихильницею надання Україні допомоги у її захисті від російської агресії. Очікується, що вона продовжить політику нинішньої адміністрації у питанні російсько-української війни, пише видання Politico.

У червні Камала Гарріс представляла США на Глобальному саміті миру в Швейцарії, де відбулась її вже шоста зустріч з президентом Зеленським. Гарріс висловила рішучу підтримку трансатлантичного співробітництва щодо підтримки Києва.

Ця війна залишається цілковитим провалом для Путіна
Віцепрезидентка Камала Гарріс

“Ця війна залишається цілковитим провалом для Путіна”, — сказала Гарріс під час зустрічі з Зеленським.

Під час саміту вона оголосила про надання Україні допомоги на суму 1,5 мільярда доларів в енергетичному секторі країни та гуманітарній сфері.

Як повідомляв раніше Голос Америки, у своєму виступі на пленарному засіданні саміту Гарріс розповіла, що вперше зустрілася з президентом Зеленським у лютому 2022 року, за п’ять днів до того, як Росія вторглася в Україну.

"Того дня я виступила на Мюнхенській конференції з безпеки і чітко заявила, що Сполучені Штати Америки є непохитними прихильниками принципів, згідно з якими люди мають право обирати власну форму правління, нації мають право вибирати власні альянси, є невід’ємні права, які уряди мають захищати, верховенство права має плекатися, суверенітет і територіальна цілісність усіх держав мають поважатися, а національні кордони не можна змінювати силою", – сказала Гарріс.

На цьогорічній Мюнхенській конференції з безпеки Гарріс повторила обіцянку адміністрації Байдена підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно".

17 лютого 2024 року в Мюнхені віцепрезидентка заявила, що продовжувати підтримку України є "стратегічним інтересом Сполучених Штатів".

Є лише план А, який передбачає, що Україна отримає все, що вона потребує
віцепрезидентка Камала Гарріс

"Є лише план А, який передбачає, що Україна отримає все, що вона потребує", – сказала Гарріс під час спільної пресконференції з Зеленським.

Як повідомляв Голос Америки, у Мюнхені, стоячи поруч із Зеленським, Гарріс сказала журналістам, що історичний досвід вчить не піддаватися на тиск диктаторів.

"Історія показує нам: якщо ми дозволяємо такому агресору, як (президент Росії Володимир) Путін, безкарно захоплювати землю, він продовжував наступати. Тоді інші потенційні агресори набрались сміливості", – сказала Гарріс. Вона додала, що "ми повинні бути непохитними і ми не можемо грати в політичні ігри".

На попередній Мюнхенській безпековій Конференції 18 лютого 2023 року Камала Гарріс оголосила, що США офіційно визнали дії Росії в Україні злочинами проти людяності та запевнила, що винні у цих злочинах будуть притягнуті до відповідальності.

Сполучені Штати офіційно заявляють, що Росія коїть злочини проти людяності
віцепрезидентка Камала Гарріс

"Сполучені Штати офіційно заявляють, що Росія коїть злочини проти людяності", - проголосила Гарріс.

"Я кажу всім, хто скоїв ці злочини і їхнім керівникам, які є співучасниками цих злочинів - ви відповідатимете", - додала посадовиця.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Гарріс нагадала аудиторії про жахливі фото воєнних злочинів з Бучі, загиблих цивільних в театрі в Маріуполі, породіллю, яка загинула внаслідок ракетного обстрілу, підтверджений ООН випадок про чотирирічну дівчинку, яка постраждала від злочину сексуального характеру з боку російського солдата та інші.

"Щодо Сполучених Штатів, ми продовжимо підтримувати правовий процес, який ведеться в Україні та який ведуть міжнародні слідчі, бо потрібно забезпечити справедливість ... Давайте погодимось від імені жертв відомих та невідомих - потрібно досягнути справедливості", - закликала вона.

Україна потребує нашої підтримки, і ми повинні її надати.
віцепрезидентка Камала Гарріс

Раніше цього року в інтерв’ю NBC News Гарріс сказала, що Україна може й надалі розраховувати на підтримку Вашингтона, оскільки війна затягується. "Україна потребує нашої підтримки, – сказала Гарріс. – І ми повинні її надати".

В іншому інтерв'ю NBC News в 2023 році Гарріс відкинула думку про те, що американці втомляться від допомоги Україні на тлі внутрішніх проблем з інфляцією.

"Я знаю, що американський народ відчуває моральне обурення та почуття відповідальності за те, що наша нація стоїть разом з українським народом навколо цих звірств", — сказала вона.