"Те, що неможливо пробачити". Конгресмени про удар Росії по дитячій лікарні та очікування від саміту НАТО

Дитяча лікарня "Охматдит" після влучання російської ракети. Київ, Україна, понеділок, 8 липня 2024 р. (AP Photo/Alex Babenko)

Ракетний удар Росії по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві має стати ще одним поштовхом до єдності НАТО довкола підтримки України та жорстоким нагадуванням про важливість альянсу.

Про це заявили конгресмени від обох провідних партій США у коментарях конгресовій кореспондентці Української служби Голосу Америки Катерині Лісуновій.

Так, конгресмен-республіканець Френч Гілл вважає, що удар по дитячій лікарні має стати "суворим нагадуванням", що "європейські та всі волелюбні нації світу повинні стояти пліч-о-пліч з Україною."

Френч Гілл, конгресмен-республіканець з Арканзасу (крайній праворуч) біля Свято-Михайлівського монастиря конгресмен Майк Тернер, Огайо, посолка США в Україні Бріджит Брінк, конгресмени Джейсон Кроу, Колорадо, Ебігейл Спанбергер, Вірджинія. Київ, Україна, 9 лютого 2024 р. (AP )

Росіяни поширюють страждання та війну
Конгресмен-республіканець Френч Гілл

"Це показує, що через 75 років після заснування НАТО, яке мало захищати Європу від потенційного нападу з боку колишнього Радянського Союзу, що в Європі все ще немає миру, і що росіяни поширюють страждання та війну, так само як і тоді. Росія має глибоку, чудову культурну традицію, але вона не може похитнути вбивче керівництво – від Сталіна до Путіна", – сказав конгресмен.

Конгресвумен-демократка Марсі Каптур зазначила, що удар по дитячій лікарні "Охматдит" свідчить, що президент Росії Володимир Путін не планує зупинятися на своїх злочинах, саме тому зараз єдність НАТО є особливо важливою.

Марсі Каптур, представниця Демократичної партії від Огайо, співзасновниця Групи підтримки Україні в Конгресі

"Московський кат подав сигнал, як він планує поводитися не лише зараз, а й у майбутньому. І саме тому НАТО є таким важливим", – сказала Каптур.

Московський кат подав сигнал, як він планує поводитися не лише зараз, а й у майбутньому
Конгресвумен-демократка Марсі Каптур

Вона наголосила, що на саміті НАТО у Вашингтоні зібралися посли та спікери парламентів з Європи та інших частин світу, аби "надати підтримку Європі та Україні у її великій боротьбі за свободу в наш час".

"Я знаю, що Україна переможе. Я лише сподіваюся, що це станеться раніше, аніж пізніше. І Володимир Путін заплатить за це. Він та його країна-вигнанець завдали достатньої шкоди. Він має допомагати своєму народу, а не руйнувати сусідні держави", – наголосила Каптур.

Це продовження варварства цього бандита, цього тирана, який здійснює воєнні злочини проти українського народу

Конгресмен-республіканець Енді Барр також вважає, що удар по дитячій лікарні має ще більше згуртувати НАТО довкола України:

"Це продовження варварства цього бандита, цього тирана, який здійснює воєнні злочини проти українського народу. І це ще одна причина, чому НАТО має бути разом, чому ми маємо надавати українцям допомогу, яка їм потрібна, щоб не просто завести боротьбу у глухий кут, а й відкинути загарбників".

Водночас Барр заявив, що "НАТО має почати жорстко ставитися до джерел фінансування", і наголосив на важливості посилення економічних санкцій проти Росії, зокрема російського експорту енергоносіїв.

Конгресмен Енді Барр, штат Кентуккі, 20 червня 2024 року. (AP).

"Це вчасно, що ми сьогодні приймаємо НАТО, бо їм потрібно обговорити те, щоб насправді дістатися до джерел фінансування путінської воєнної машини, а це – російський експорт енергоносіїв", – сказав Барр.

Конгресвумен-демократка Роза Делауро наголосила, що тема України буде головною на саміті НАТО, і що у відповідь на дії Росії країни альянсу мають обговорити, як збільшити обсяги фінансування допомоги Україні.

Лише уявіть - думати, що удар по лікарні і вбивство дітей - це спосіб продемонструвати свою силу! Це - ознака боягуза

"Я вважаю, що він (Путін - ред.) завжди шукає шляхи, аби показати свою владу, свій контроль. І лише уявіть – думати, що удар по лікарні і вбивство дітей – це спосіб продемонструвати свою силу! Це – ознака боягуза", – сказала Делауро.

Конгресвумен зазначила, що "Путіна треба перемогти за будь-яку ціну":

"Не лише Сполучені Штати, але й країни НАТО у світовому порядку. Бо це правда, що якщо Путін захопить Україну і демократія там зазнає поразки, то демократія зазнає поразки в усьому світі. Ми не можемо цього допустити".

Конгресмен-республіканець Майк Лоулер назвав обстріл дитячої лікарні актом геноциду:

"Це – геноцид. Немає сумнівів, що Володимир Путін продовжує вчиняти воєнні злочини. І те, що він зробив, розбомбивши лікарню, є безсовісним і таким, що неможливо пробачити."

Конгресмен Майк Лоулер під час пресконференції сімей американських заручників у Газі 5 січня 2024 року в Нью-Йорку. (AP)

Він вважає, що чергові удари по Україні могли бути "сигналом від Путіна" напередодні саміту НАТО:

"Враховуючи саміт НАТО і, відверто кажучи, президентські вибори тут, у Сполучених Штатах, я не думаю, що виникають сумніви, що Володимир Путін намагається надіслати сигнал, і я думаю, що нам потрібно дуже рішуче відповісти".

Конгресмен заявив, що Сполучені Штати та союзники по НАТО повинні бути "дуже рішучими" у своїй реакції та продовжувати надавати підтримку Україні.

"Я думаю, що в цей момент НАТО і Сполучені Штати повинні надіслати дуже чітке повідомлення про те, що з цим не можна миритися. І що ми єдині", – наголосив Лоулер.

Я хотів би бачити більш визначений, конкретніший шлях і дорожню карту для зрештою вступу України до НАТО
Конгресмен-демократ Джейсон Кроу

Удар по дитячій лікарні став ще одним "руйнівним прикладом" того, що під прицілом Путіна – цивільне населення та критична інфраструктура України, вважає конгресмен-демократ Джейсон Кроу:

"Він намагається зламати волю українського народу. Але він не розуміє українських людей. Він не розуміє, що їх ніколи не зламати, і він не може зламати Захід і НАТО".

Конгресмен наголосив, що відповіддю на черговий злочин росіян має бути демонстрація рішучості, зокрема зобов’язання щодо довгострокової безпеки України.

Конгресмен Джейсон Кроу, штат Колорадо, у центрі, виступає під час пресконференції 13 лютого 2024 року, Вашингтон. (AP)

"Я хотів би бачити більш визначений, конкретніший шлях і дорожню карту для зрештою вступу України до НАТО. Що більш конкретними ми будемо, то чіткіший сигнал надішлемо щодо того, що ми віддані остаточному членству України в НАТО, і що Путін не може виграти в довгостроковій перспективі".

Як повідомляв Голос Америки, президент США Джо Байден назвав російський удар 8 липня "жахливим нагадуванням про російську жорстокість".

"Критично важливо, щоб світ продовжував підтримувати Україну в цей важливий момент і щоб ми не ігнорували російську агресію", – сказав Байден.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. Більше Patriot для України? У Вашингтоні почався саміт НАТО