У США голосування для негромадян – рідкість. Як республіканці прагнуть зберегти право голосувати лише для громадян

Виборчиня-іммігрантка Бетті Родарте, 5 листопада 2022. (AP Photo/Damian Dovarganes)

Тільки громадяни США мають право голосувати на виборах президента та інших вищих посад цієї осені. Втім, останнім часом багато уваги у ЗМІ приділяється можливості для негромадян реєструватися та голосувати на виборах.

Посилаючись на наплив іммігрантів через кордон до США з Мексики в останні роки, республіканці висловили занепокоєння, що негромадяни у США будуть голосувати, що дуже рідко траплялося в минулому.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон прагне пов’язати розширення повноважень федерального уряду щодо витрачання коштів із пропозицією, згідно з якою штати повинні отримувати підтвердження громадянства під час реєстрації осіб для голосування.

У низці штатів офіційні особи-республіканці розпочали перегляд списків виборців, видали розпорядження та внесли конституційні поправки до бюлетенів штатів, намагаючись перешкодити голосуванню негромадян. Деякі демократи стверджують, що ці заходи можуть створити додаткові перешкоди для легальних виборців, мовляв, вони непотрібні та змушують людей вірити, що проблема голосування негромадян є більшою, ніж вона є насправді.

Що говорить закон?

Закон США від 1996 року забороняє негромадянам голосувати на виборах президента або членів Конгресу. Порушників можуть оштрафувати та позбавити волі на строк до року. Їх також можуть депортувати.

Коли люди реєструються для голосування, вони під страхом покарання за неправдиві свідчення підтверджують, що є громадянами США. Федеральний закон вимагає від штатів регулярно вести списки виборців і видаляти з них усіх, хто не має права голосу. Цей процес може ідентифікувати іммігрантів, які проживають у країні нелегально.

Конституція жодного штату прямо не дозволяє негромадянам голосувати, і багато штатів мають закони, які забороняють негромадянам голосувати у виборах на державні посади, такі як губернатор чи генеральний прокурор. Але деякі муніципалітети - як то в Каліфорнії, Мериленді та Вермонті, а також в окрузі Колумбія - дозволяють голосувати негромадянам на деяких місцевих виборах, наприклад, до шкільної ради та міської ради.

Що робить Конгрес?

Щоб уникнути зупинки роботи уряду цієї осені, Конгрес має схвалити законопроєкт про тимчасові витрати до кінця бюджетного року, до 30 вересня. На заклик деяких республіканців спікер Джонсон прагне поєднати шестимісячне продовження державних витрат із запровадженням вимоги щодо підтвердження громадянства, наприклад, свідоцтво про народження чи паспорт, щоб зареєструватися для голосування.

Спікер Джонсон сказав, що Конгрес зобов'язаний "забезпечити, щоб тільки американські громадяни могли брати участь в американських виборах".

Цей план схожий на законопроєкт, який республіканці висунули на початку цього року, відомий як Закон про захист прав виборців у США. Цей закон був ухвалений контрольованою республіканцями Палатою представників у липні переважно за партійними принципами, але не дійшов до голосування в Сенаті, де переважають демократи.

Лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс заявив у понеділок, що він виступає проти останньої спроби республіканців вимагати підтвердження громадянства для реєстрації виборців. Він сказав, що законопроєкт про тимчасові витрати не повинен містити "партійних змін політики".

Адміністрація Байдена також виступала проти зусиль республіканців, стверджуючи, що існуючі закони проти голосування негромадянами працюють.

Що говорять дані?

Дані зі штатів свідчать про те, що голосування негромадян є рідкісним явищем, але посадовці-республіканці вказують на результати перевірок реєстрації виборців, коли було виявлено потенційних негромадян.

Так, губернатор-республіканець Техасу Грег Ебботт заявив минулого місяця, що понад 6500 потенційних негромадян було видалено зі списків виборців Техасу з 2021 року, серед них - 1930 осіб з "історією попереднього голосування". Вони були направлені для розслідування офісом генерального прокурора. У Техасі зареєстровано майже 18 мільйонів виборців.

Держсекретар штату Огайо республіканець Френк ЛаРоз заявив у серпні, що він притягнув до відповідальності 138 негромадян, які, як виявилося, голосували на останніх виборах, і ще 459 осіб, які зареєструвалися, але не голосували. Ці цифри були вищими, ніж у попередніх роках, але становлять невелику частину з понад 8 мільйонів зареєстрованих виборців в Огайо.

Державний секретар Алабами, республіканець Вес Аллен, нещодавно оголосив, що 3251 особа, яка раніше була визначена федеральним урядом як негромадяни, переведена в неактивний статус у списках виборців штату. Вони повинні будуть надати підтвердження громадянства та заповнити форму для голосування цієї осені. В Алабамі зареєстровано понад 3 мільйони виборців.

У Джорджії державний секретар республіканець Бред Раффенспергер виявив, що 1634 потенційних негромадяни намагалися зареєструватися для голосування в період з 1997 по 2022 рік, хоча представники виборчих органів помітили їх, і жодного з них не зареєстрували. За цей період Джорджія зареєструвала мільйони виборців.

Деякі експерти з управління виборами заявили, що перевірки списків виборців показують, що поточні інструменти для виявлення виборців-негромадян працюють.

Що кажуть суди?

Відповідно до ініціативи, схваленої виборцями 2004 року, штат Аризона вимагав посвідчення водія, свідоцтво про народження, паспорт або інший подібний документ для схвалення заяви про реєстрацію виборця на загальнонаціональних виборах. Але у 2013 році Верховний суд США постановив, що Аризона не може вимагати документальне підтвердження громадянства для голосування на загальнонаціональних виборах.

Влада штату відтак створила два класи виборців. Під час виборів штату та місцевих виборів виборці повинні надати підтвердження громадянства під час реєстрації або мати його в державному архіві. Але оскільки цього не потрібно на президентських виборах і виборах до Конгресу, десятки тисяч виборців, які не надали підтвердження громадянства, реєструються лише на загальнонаціональних виборах.

Серпневе розпорядження Верховного суду США дозволить округам Аризони відхиляти форми реєстрації виборців, подані без "документального підтвердження громадянства", поки тривають судові процеси щодо закону. Люди зможуть зареєструватися для голосування на президентських виборах і виборах до Конгресу, використовуючи іншу федеральну форму, яка вимагає від людей присяги, що вони є громадянами, під страхом покарання за неправдиві свідчення, без вимоги надання доказів.

Що в бюлетенях?

Очолювані республіканцями законодавчі збори у восьми штатах запропонували внести конституційні поправки до бюлетенів для голосування в листопаді, які закріплюють, що лише громадяни можуть голосувати.

Пропозиції в Айові, Міссурі, Північній Кароліні, Оклахомі, Південній Кароліні та Вісконсині замінять чинні конституційні положення про те, що "кожен" громадянин або "всі" громадяни можуть голосувати новим формулюванням, що "лише" громадяни можуть голосувати. Прихильники стверджують, що поточне формулювання не обов’язково забороняє негромадянам голосувати.

В Айдахо та Кентуккі запропоновані поправки прямо вказуватимуть: "Жодна особа, яка не є громадянином Сполучених Штатів", не може голосувати. Два роки тому подібне формулювання схвалили виборці Луїзіани.

Виборці в Північній Дакоті, Колорадо, Алабамі, Флориді та Огайо ухвалили поправки між 2018 і 2022 роками, які обмежують голосування "лише" для громадян.

Що ще роблять штати?

Хоча голосування негромадян уже заборонено конституцією штату, губернатор Луїзіани республіканець Джефф Лендрі продовжує привертати увагу до цього питання. Нещодавно він підписав указ, який вимагає від державних органів, що надають форми реєстрації виборців, включати письмове застереження про те, що негромадянам заборонено голосувати.

У Джорджії державний секретар Раффенспергер вимагає, щоб на кожній виборчій дільниці вивішували таблички англійською та іспанською мовами, які попереджають негромадян про те, що голосування є незаконним.

Генеральний прокурор Техасу республіканець Кен Пакстон, посилаючись на "значне зростання негромадян" у штаті, створив спеціальний обліковий запис електронної пошти, щоб повідомляти про ймовірні порушення виборчого законодавства.

Останніми тижнями у Вісконсині республіканці подали пару подібних позовів, які оскаржують процес штату для перевірки того, чи є зареєстрований виборець громадянином. Позови вимагають ухвали суду, відповідно до якої виборча комісія повинна провести перевірку, щоб переконатися, що немає зареєстрованих виборців, які не є громадянами.

Республіканці штату Північна Кароліна подали до суду на виборчу комісію штату, стверджуючи, що вона не виконує новий закон, спрямований на виключення зі списків виборців людей, які подали заяву про виключення зі списків присяжних, оскільки вони не є громадянами.

Виборча комісія Теннессі надіслала листи в червні з проханням надати підтвердження громадянства понад 14 000 зареєстрованим виборцям, хоча тим, хто не відповів, не буде заборонено голосувати. Список був заснований на даних Департаменту безпеки та національної безпеки штату, який має інформацію про те, чи були резиденти громадянами США, коли вони вперше спілкувалися з цим відомством.

Читайте також:

Дивіться також: В жовтні Білий дім може втратити доступ до майже $6 млрд для України. В чому річ, і як цьому запобігти