Мінфін США критикує МВФ за "надмірну ввічливість" і неготовність брати на себе ризик

Щорічні збори МВФ та Світового банку відбудуться наприкінці жовтня у Вашингтоні

Найбільший акціонер Міжнародного валютного фонду, США, виступив із критикою політики фонду і запропонував зміни до підходів організації, яка з 1944 року опікується фінансовою стабільністю у світі.

Заступник міністра фінансів США Брент Німан, який відповідає за співпрацю з МВФ від імені уряду США, озвучив п'ять основних положень щодо Фонду. Заява пролунала перед щорічними зборами МВФ та Світового банку, які відбудуться наприкінці жовтня у Вашингтоні.

Німан озвучив свої зауваження на події американсько-британського аналітичного центру OMFIF 1 жовтня.

МВФ - не "нещадний правдоруб", як його задумували засновники

Фонд став "надмірно ввічливим", вважає американський посадовець і згадує слова відомого британського економіста Джона Кейнса, якого поряд з його американським колегою Геррі Вайтом вважають батьками-засновниками МВФ та Світового банку, про те, що Фонд має бути "нещадним правдорубом".

Німан говорить - програма Фонду часто базується на запевненнях фінансування міжнародних кредиторів, але організація часто не розкриває деталі таких запевнень, затримки, чи причини, чому таке фінансування не надійшло.

Німан як приклад наводить програми в Аргентині, Еквадорі та Сурінамі. В Еквадорі, каже посадовець, успіх програми залежав від фінансування Китаю, який не надав запевнень на довгострокову перспективу. Фонд прямо не назвав Китай, і в документах лише заявив, що країна веде перемовини з "основним двостороннім кредитором". Така ввічливість зменшує стимули для донора проводити фінансування і приховує факти, ключові для успіху програми, каже Німан.

Посадовець закликає Фонд також жорсткіше аналізувати економічну спроможність країн, які мають стабільну економічну ситуацію і доступ до кредитної лінії МВФ, включаючи Мексику, яка має лінію на 90 млрд дол.

А у сфері нагляду за економікою країн Фонд надає меншу, ніж потрібно, увагу питанням міжнародної торгівлі та курсової конкуренції, що особливо видно на прикладі Китаю, каже посадовець.

Акціонерів Фонду Німан закликає змінити традицію голосувати "утримався" замість "ні", щоб висловити свою опозицію до програм, де є проблеми.

МВФ не готовий брати на себе ризик

США виступили з критикою Фонду за те, що інколи Фонд продовжує фінансувати програму навіть тоді, коли позичальник не виконує її умови, просто для того, щоб він міг виплатити Фонду за боргами. Якщо країна не виконує реформи, Фонд має обрати заборгованість, вказує посадовець.

Фонд також зменшив середній обсяг програм і покладається на співфінансування програм від інших країн та установ, що збільшує їхній вплив на країни в час, коли їм загрожує економічна криза.

МВФ має розрізняти між різними видами фінансування кредиторів


Хоча фінансова підтримка інших кредиторів країнам, які мають програми з Фондом, є важливою, не всі фінансові потоки є однаковими, застерігає посадовець.

Німан закликає Фонд пильнувати проти фінансування, яке не є прозорим та доступним, наприклад, валютні свопи між країнами (спеціальна угода між центробанками країн про обмін валют - ред.), на користування якими вводяться надмірні обмеження, або купівля стратегічних активів за домовленостями з непрозорими умовами тощо.

Застосування третіх сторін

В країнах, де поширена корупція, незаконна діяльність, насильство, МВФ може долучати треті сторони до виконання тієї чи іншої програми.

Навіть якщо така програма виконується більш прозоро і ефективно за участі третьої сторони, Німан вказує, що важливо, щоб це була програма, спрямована на надання послуги, яку уряд не надає, щоб не вивільняти кошти уряду для іншої діяльності, яку міжнародна спільнота не схвалює.

Німан відзначив важливість Фонду

Німан завершив свій перелік високою оцінкою професіоналізму команди Фонду: "Я не можу знайти іншу установу таку ж успішну як МВФ в просуванні стабільності та зростання і поширенні макроекономічної експертизи, що триває вже понад 80 років". Він висловив впевненість в тому, що, з певними змінами в підходах, так триватиме і надалі.

Як повідомляв Голос Америки, Фонд цього місяця наразився на критику через оголошення про поновлення консультаційної місії в Росії. Фонд відклав візит до Росії після того, як міністри фінансів європейських країн, зокрема Литви, Естонії, Латвії, Швеції, Фінляндії, Данії, Норвегії, Ісландії та Польщі звернулись до керівництва Фонду із застереженням, що візит до Росії може створити "значні репутаційні ризики для МВФ".

10 вересня Міжнародний валютний фонд заявив про досягнення попередньої угоди з Україною, яка, у разі схвалення виконавчою радою Фонду, надасть Києву доступ до фінансової допомоги обсягом 1,1 мільярда доларів. Засідання Ради МВФ очікується найближчим часом.

МВФ є ключовим міжнародним кредитором для Києва. Чотирирічна програма Фонду загальним обсягом 15,6 мільярда доларів є важливою частиною економічної підтримки України західними країнами та міжнародними організаціями.

Теперішній транш збільшить загальну суму коштів, вже виділених Україні в рамках цієї програми, до 8,7 мільярда доларів.

Читайте також:

Дивіться також: “Деяким країнам бракує принциповості”, – генпрокурор Костін про візити Путіна. Інтерв’ю