Іран відкидає заклики до стриманості

Білборд з портретом новопризначеного лідера ХАМАСу Яхії Сінвара

Міністерство закордонних справ Ірану відкинуло заклики до стриманості у своїй реакції на вбивство лідера ХАМАСу у Тегерані, заявивши, що заклики Франції, Німеччини та Великої Британії "не мають політичної логіки та суперечать принципам міжнародного права".

У понеділок три європейські країни виступили із заявою, в якій закликали Іран та його союзників утриматися від нападів на Ізраїль.

"Без будь-яких заперечень проти злочинів сіоністського режиму [Ізраїлю] заява Є-3 (трьох європейських країн – ред.ГА) нахабно вимагає від Ірану не реагувати на порушення його суверенітету та територіальної цілісності", — заявив речник міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані.

Канаані закликав Париж, Берлін і Лондон "раз і назавжди виступити проти війни в Газі та розпалювання війни Ізраїлем".

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Президент Ірану в понеділок сказав прем’єр-міністру Великої Британії, що Іран має право вжити заходів проти Ізраїлю у відповідь на вбивство офіційного представника ХАМАСу Ісмаїла Ханії. Така відплата перешкоджатиме майбутній агресії, згідно зі звітом офіційного інформаційного агентства Ірану IRNA.

Тим часом речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі попередив, що Ізраїль та його союзники повинні бути готові до "серії значних атак" з боку Ірану вже "цього тижня".

У відповідь на зростаючу напруженість міністр оборони США Ллойд Остін у неділю наказав підводному човну з керованими ракетами USS Georgia відправитися на Близький Схід і наказав ударній групі авіаносця USS Abraham Lincoln прискорити свій транзит до регіону.

Відповідаючи на запитання, чи було рішення направити підводний човен повідомленням Ірану, прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер відповів: "Абсолютно".

"Ми намагаємося надіслати месседж, яке полягає в тому, що ми прагнемо деескалації ситуації, що ми прагнемо мати можливості в регіоні для захисту наших сил, а також підтримувати захист Ізраїлю", — сказав Райдер журналістам в Пентагоні в понеділок.

Крім заклику до стриманості, європейські лідери висловили "повну підтримку" зусиль щодо досягнення угоди про припинення вогню та звільнення заручників у Газі, а також безперешкодну доставку гуманітарної допомоги.

Вони також підтримали зусилля Сполучених Штатів, Катару та Єгипту щодо укладення угоди про припинення війни Ізраїлю та ХАМАСу.

Арі Циркурел, помічник директора із зовнішньої політики Єврейського інституту національної безпеки Америки, сказав, що, хоча колись може бути припинення вогню, «заручники залишаються останнім важелем впливу ХАМАС».

"ХАМАС неодноразово відкидав зусилля Ізраїлю досягти припинення вогню та угоди щодо заручників, і, на жаль, наразі незрозуміло, що змінить цей підхід, якщо взагалі щось змінить", — сказав Циркурел.

У понеділок ХАМАС заявив, що його солдати вбили одного ізраїльського заручника і поранили ще двох.

Речник бойовиків ХАМАСу Абу Обайда вбивство охоронця заручників назвав відповіддю, за його словами, на ізраїльську "різанину" палестинців. За його словами, дві ізраїльські заручниці отримали поранення в окремому інциденті.

Ізраїль пообіцяв знищити ХАМАС у відповідь на теракт 7 жовтня, у результаті якого загинуло 1200 людей і було захоплено 250 заручників. За даними Міністерства охорони здоров’я Гази, яке контролює ХАМАС, у результаті контрнаступу Ізраїлю в Газі загинуло майже 40 000 людей, переважно жінок і дітей, тоді як Ізраїль стверджує, що кількість загиблих включає тисячі бійців ХАМАСу.