WSJ: Спікер Палати представників США Майк Джонсон схиляється до виділення допомоги Україні. Але чи піде за ним більшість республіканців?

Фінансування для Києва є частиною складного набору переговорів між політиками США, який може призвести до чергової відставки спікера Палати представників, припускає видання Wall Street Journal. AP Photo/J. Scott Applewhite

Майбутнє України може залежати від спроможності спікера Палати представників США Майка Джонсона наполягти на виділенню десятків мільярдів доларів для України. Таку тезу публікує 2 грудня Ліндсі Вайз, конгресова репортерка видання Wall Street Journal.


Вайз нагадує, що республіканець Майк Джонсон, котрий був обраний спікером у жовтні, сигналізує про зміну позиції – нещодавно неодноразово називав допомогу Україні «критичним пріоритетом» для Палати представників. Хоча до того, як інформував Голос Америки, Джонсон здебільшого виступав проти додаткової допомоги Україні.

Дивіться також: Спікером Палати представників Конгресу США став Майк Джонсон, який критикував допомогу Україні

З його ініціативи, голосування про допомогу Україні поєднано з проблемними перемовинами між республіканцями і демократами США про проблеми південного кордону країни.

“Ми не можемо дозволити Володимиру Путіну крокувати Європою, і ми розуміємо необхідність допомоги”, - нагадує WSJ цитату Джонсона з цього виступу цього тижня у Флориді.

Дивіться також: Чому допомогу Україні у Конгресі пов'язують із фінансуванням захисту кордону між Мексикою та США

Газета наголошує, що фінансування для Києва є частиною складного набору переговорів між політиками США та, водночас, перевіркою лідерства Джонсона.

Саме напруга в Республіканській партії щодо скорочення видатків і стратегії США позбавила посади попередника Джонсона – конгресмена Кевіна Маккарті, нагадує Вайз.

Як пише WJ, голосування за пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на 106 мільярдів доларів, ініційований президентом Джо Байденом, можливе вже наступного тижня.

Дивіться також: Сенат США розгляне пакет допомоги Україні наступного тижня. ЧАС-ТАЙМ

"Навіть якщо переговори в Сенаті вдадуться, доля пропозиції щодо іноземної допомоги, яка включає близько 60 мільярдів доларів США для фінансування війни в Україні та поповнення запасів зброї в США, залежить від Джонсона в Палаті представників, де глибоко розділена республіканська більшість намагається просунути партійні рахунки про витрати", – пише Ліндсі Вайз.

Вона також припускає, що окремі члени можуть запропонувати резолюцію щодо усунення спікера Джонсона з посади, як це відбулося з Маккарті, "якщо вони вважають, що він переступає лінію".

Майк Джонсон також був “впевнений та оптимістичний” щодо прийняття закону про додаткове фінансування для України та Ізраїлю до Нового року, повідомляв Голос Америки.

У понеділок, 27 листопада, на брифінгу в Білому домі координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі вкотре заявив, що пакет додаткового фінансування США для України та Ізраїлю, за яким до Конгресу звернувся президент Джо Байден, є "критично необхідним" і вимагає якнайшвидшого розгляду.

Кірбі наголосив, що «часу стає все менше і менше». Він зазначив, що у випадку з Україною пакети за програмою президентських повноважень, які надають США, тепер мають менше коштів, "бо в нас просто немає тієї гнучкості, яка була колись щодо обсягу допомоги, що може бути надана в кожному пакеті".

Your browser doesn’t support HTML5

Гроші США на економічну і гуманітарну допомогу – вичерпались.ЧАС-ТАЙМ