Білий дім анонсував передачу Україні керованих авіабомб JSOW для F-16. Що може ця зброя?

Ілюстративне фото. Тестовий запуск AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) з винищувача F-35C Lightning II. Фото: U.S. Navy/Dane Wiedmann.

Сполучені Штати нададуть Україні керовані авіабомби JSOW, "щоб зміцнити далекобійні можливості" українського війська. Про це йдеться в оголошених президентом Джо Байденом семи кроках із посилення оборонної підтримки Києва.

У заяві Білого дому виданій 26 вересня не уточнюються ані строки постачань цих засобів, ані їхня кількість для Києва. Politico днями повідомляло, що JSOW можуть увійти у новий пакет допомоги Україні на $375 мільйонів, але в офіційному повідомленні Пентагону про цей пакет авіабомби не згадувались.

Також адміністрація Байдена називає їх "далекобійним озброєнням", хоча на сайті компанії-виробника Raytheon та на офіційних сайтах американських збройних сил JSOW описують як бомби середнього радіуса дії до 130 кілометрів.

Технічні характеристики

AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) - це високоточна крилата авіабомба, яка була розроблена у 90-х роках із залученням ВПС і ВМС США.

Їх можна використовувати на літаках четвертого й п'ятого поколінь Військово-морських сил США: F-18, AV-8B, F-35, та Військово-повітряних сил США: F-16, B-1, B-2, B-52, F-15, F-117, A-10, F-35.

AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW). U.S. Marine Corps photo by Sgt. Sean Potter

Як повідомляв Голос Америки, наприкінці липня Україна отримала від своїх європейських союзників перші винищувачі американського виробництва F-16 й почала застосовувати їх у захисті неба від російських повітряних атак.

JSOWs має кілька конфігурацій різного призначення, повідомляють у війську США.

Конфігурація AGM-154A використовується для ураження фіксованих і переміщуваних легких цілей, таких як припарковані літаки, вантажівки, бронетранспортери та ракетні комплекси "земля-повітря".

Варіант AGM-154C включає 500-фунтову вибухову/осколкову/проникаючу боєголовку, ефективну проти фіксованих цілей, таких як промислові об’єкти, логістичні системи та захищені тактичні цілі.

Варіант JSOW C-1 є першою зброєю класу "повітря-земля", здатною атакувати нерухомі наземні та рухомі морські цілі.

Raytheon називає JSOW "сімейством недорогих ракет класу "повітря-земля", які використовують інерціальну навігаційну систему GPS і тепловізійну інфрачервону систему самонаведення".

Вплив на поле бою

Reuters пише, що ці ракети значно модернізують наявні в Україні типи зброї для ударів по російських військах, дозволяючи українцям робити це на безпечніших відстанях з високою точністю.

Експерт Hudson Institute додає, що JSOW "може ефективно використовуватися в різних бойових сценаріях" й може нести як касетні, так і унітарні боєголовки, а також боєприпаси, здатні пробивати укріплені цілі.

Водночас аналітик додає, що для досягнення максимального діапазону у 130 кілометрів, пілот має запускати цю авіабомбу з великих висот, а українські пілоти часто здійснюють короткі бойові вильоти на низькій висоті, щоб не стати ціллю російських систем ППО та ЗРК.

При цьому, йдеться у статті Hudson Institute, JSOW має "значні можливості" проти засобів радіоелектронної боротьби.

Видання Bulgarian Military називає рішення про надання Україні JSOW таким, що може становити ризик ескалації. Медіа пише також про те, що "завдяки надзвичайній точності та здатності вражати цілі без прямої видимості ці ракети могли б забезпечити Україні значну перевагу як в оборонних, так і в наступальних операціях".

Серед проблем з використання цієї зброї видання називає високу ефективність російських систем С-300 і С-400, які можуть перехопити ці ракети, а також логістичні проблеми: "Хоча F-16 сумісний з JSOW, ефективне використання цієї зброї вимагає належної підготовки та координації, що вимагає часу".

Запуск крилатої ракети JASSM з F-16

JSOW і JASSM

JSOW мають набагато менший радіус дії, ніж крилаті ракети великої дальності та дорожчі JASSM. Білий дім, за повідомленнями медіа, із серпня розглядає можливість надати ці ракети.

JASSM мають дві модифікації - у 370 км і понад 800 кілометрів, й саме через дальність оглядачі висловлювали припущення про посилення тиску на Вашингтон у питанні зміни політики ударів вглиб РФ, на чому останні місяці наполягають Київ та деякі європейські союзники.

Водночас останні повідомлення з Білого дому свідчать, як пише Reuters, що президент Байден не оголошуватиме про дозвіл для України бити американською зброєю углиб Росії. Раніше медіа повідомляли, що навіть у разі прийняття такого рішення у Вашингтоні, рішення може бути непублічним і його офіційно не оголошуватимуть.

Раніше у коментарях для Голосу Америки американські авіаційні експерти зауважували, що важливим є не лише питання того, яка номенклатура зброї надходить до ЗСУ, а й питання її кількості.

Оглядачі й журналісти також припускали, що якщо російська авіація має сотні й тисячі ракет та авіабомб власного виробництва, то Київ отримує хоч і точнішу й сучаснішу західну зброю, але в десятки разів меншу її кількість. Зокрема це стосується франко-британських авіаційних ракет Storm Shadow/SCALP, запаси яких, як пише BBC, обмежені.

Питання про те, скільки і як швидко Київ отримає оголошених JSOW, залишається відкритим.

Дивіться також: Reuters: США близькі до надання Україні крилатих ракет великої дальності JASSM. Що може ця зброя?