Канада передасть Україні зняті з експлуатації ракетні двигуни. Українці готові ремонтувати списане, каже посолка

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (справа) вітає міністра оборони Канади Білла Блера (ліворуч) під час засідання Ради Україна-НАТО у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 13 червня 2024 року. SIMON WOHLFAHRT/AFP

Канада відправить в Україну близько 2300 знятих з експлуатації ракетних двигунів Канадський уряд заявив, що почне постачати в Україну зняті з експлуатації ракетні двигуни CRV7.

У офіційному повідомленні йдеться, що перший транш складе близько 2000 ракетних двигунів, котрі пройшли випробування щодо їхньої “життєздатності” після запиту ЗСУ на це обладнання.

Зняті з експлуатації ракетні двигуни раніше використовувалися Королівськими ВПС Канади (RCAF) на винищувачах CF-18.

Загалом розглядається передача близько 83 303 одиниці двигунів, а посолка України заявила, що Київ зможе використовувати списану зброю під час боротьби з агресію Росії, інформує видання The Globe and Mail.

Канада також передасть 29 надлишкових дистанційних систем озброєння Nanuk і понад 130 000 патронів надлишкової стрілецької зброї, заявив міністр оборони країни Білл Блер у Брюсселі.

Міністерство оборонних досліджень і розвитку Канади та Magellan Aerospace and Defence Research випробовують “додаткові зразки” ракетних двигунів, йдеться в урядовому повідомленні.

“У нас обмежені ресурси, тому ми запитуємо Міністерство національної оборони, чи є щось, що може бути комісованим – авіть якщо ви думаєте, що це в поганому стані для ваших канадських солдатів – ми готові це взяти”, – сказала посолка України Юлія Ковалів у зверненні до сенатського комітету.

Дипломатка додала: “У нас є вибір: або людей, які нічого не мають на передовій, вб’ють, або ми можемо відремонтувати це обладнання та використовувати його для справді благих цілей”.

Міністр Блер 13 червня оголосив також додаткову військову допомогу Україні. Це зокрема 29 дистанційних систем озброєння Nanuk із надлишкових запасів канадських збройних сил.

Nanuk — це дистанційно керована збройна станція, яку можна інтегрувати на різні платформи бронетехніки та використовувати для різних профілів місій.

Канада надішле до ЗСУ і понад 130 тисяч боєприпасів до стрілецької зброї.

Блер також підтвердив, що постачання анонсованих раніше 900 безпілотників канадського виробництва почнеться цього місяця. Ці дрони здатні вести спостереження та збір, а також транспортувати та доставляти припаси.


10 жорстко корпусних багатоцільових катерів, включаючи навчальні, які Канада раніше зобов’язалася надати Україні, будуть доставлені в липні. Ці катери підтримуватимуть морські операції України, включаючи пошуково-рятувальні роботи, транспортування військ і вантажів, спостереження та розвідку.


"Ми не можемо підвести Україну, тому що те, що відбувається в Україні, допоможе визначити майбутнє міжнародних правил, які забезпечують безпеку всіх нас. Канада буде продовжувати стояти з Україною до її перемоги", - сказав Білл Блер.

З лютого 2022 року Канада виділила понад 14 мільярдів доларів на загальну допомогу Україні, включаючи 4 мільярди доларів військової допомоги.

Це включає основні бойові танки Leopard 2, броньовані машини бойової підтримки, протитанкову зброю, стрілецьку зброю, гаубиці M777 і відповідні боєприпаси, камери безпілотників з високою роздільною здатністю, зимовий одяг тощо.

З початку операції UNIFIER CAF підготували понад 41 000 військовослужбовців ЗСУ. Канада оголосила про продовження цієї місії до березня 2026 року.

Дивіться також: Остін відповів, чи можна очікувати нині оголошення про нові Patriot для України від США