Колишня радниця Трампа Келліенн Конвей зареєструвалася як лобістка на користь Фонду Пінчука

Колишня радниця Білого дому Келліенн Конвей виступає під час національного з’їзду Республіканської партії в середу, 17 липня 2024 р., у Мілуокі. Фото: AP/Julia Nikhinson

Келліенн Конвей, колишня радниця президента США, а нині - соратниця кандидата у президенти Дональда Трампа, зареєструвалася у реєстрі Мінюсту США як лобістка, що представляє британський офіс Фонду Віктора Пінчука, й працюватиме над низкою питань, пов’язаних з інтересами України.

Згідно з поданням до Міністерства юстиції США, Конвей отримуватиме 50 000 доларів на місяць за свої послуги. Її контракт розпочався 25 липня й триватиме до 14 листопада цього року, й може бути продовжений за взаємною згодою сторін.

Реєстрація Конвей в американському Мін'юсті відбулася у п’ятницю, 2 серпня. У поданні вона зазначила, що український уряд стане “основним бенефіціаром” її зусиль з лобіювання від імені фонду українського мільярдера, втім уряд України не володіє фондом і не контролює його.

До обов’язків колишньої радниці Трампа входитимуть спілкування з американськими законодавцями, експертами, лідерами громадської думки з метою “пояснити важливість України для порядку, заснованому на правилах, та захисту демократичних принципів”.

Вона також сприятиме “підвищенню обізнаності серед осіб, які ухвалюють рішення у США, про боротьбу українців за свободу та про російську незаконну агресивну війну”.

Окремо у договорі йдеться про зусилля, яких має вжити Конвей для того, щоб американські законодавці та експерти відвідали щорічну конференцію Ялтинська європейська стратегія, також відому за англійською абревіатурою YES, яка має відбутися в Києві 13-14 вересня цього року.

Конвей має “докласти всіх зусиль, щоб переконати американських законодавців, експертів та лідерів громадської думки” взяти участь у конференції особисто або у віртуальному форматі.

На додаток, в обов’язки Конвей входитиме “допомога в організації зустрічей українських військових та ветеранів із політичними лідерами США” для того, щоб українці могли поділитися своїми думками.

Вона також інформуватиме фонд Пінчука “про свою оцінку поточного стану поглядів на Україну серед обраних офіційних осіб США, кандидатів, експертів та лідерів думок”.

Як зазначає видання The New York Times, Пінчук за часів війни позиціонував себе як “провідний прихильник” боротьби України проти російської агресії.

Залучення Конвей до зусиль з лобіювання на користь інтересів України відбулося на тлі сигналів самого Дональда Трампа, що він може суттєво переглянути допомогу Україні в разі його обрання до Білого дому в листопаді цього року.

Напарник Трампа у президентських перегонах, сенатор Джей Ді Венс неодноразово виступав проти надання подальшої допомоги Україні.

The New York Times нагадує, що за кілька годин після появи подання Конвей на вебсайті Міністерства юстиції, на своїй сторінці в мережі Х вона опублікувала фотографію з Трампом у Нью-Джерсі, зазначивши, що це був “чудовий візит”.

Видання з посиланням на особу, обізнану з зустріччю, додає, що Трамп і Конвей говорили декілька годин і торкнулися багатьох тем, пов’язаних з президентськими виборами.

Американські медіа також нагадують, що Пінчук пожертвував 150 тисяч доларів у 2015 році благодійному фонду Трампа, який наразі припинив існування. Торік Дональд Трамп виступив віртуально на конференції YES, його виступ тривав 20 хвилин.

Крім того, як повідомляє The New York Times, Пінчук з 2006 року пожертвував щонайменше 13 мільйонів доларів Фонду Клінтонів, заснованому колишнім президентом-демократом Біллом Клінтоном.

Дивіться також: Гарріс офіційно стала кандидаткою у президенти від демократів й обирає свого кандидата у віцепрезиденти