Керрі висловив Лаврову занепокоєння з приводу ескалації конфлікту в Україні

Сергій Лавров і Джон Керрі

Держсекретар США Джон Керрі, розмовляючи в четвер зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, висловив серйозне занепокоєння з приводу почастішання атак сепаратистів у Східній Україні і закликав до негайного припинення вогню, повідомляють в Держдепартаменті.

Коментарі Керрі у телефонній розмові з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим відображають зростаючу тривогу США з приводу ескалації конфлікту між силами українського уряду та проросійських сепаратистів.

«Держсекретар висловив серйозне занепокоєння з приводу різкого збільшення числа атак сепаратистів у Східній Україні і закликав до негайного припинення вогню і повної реалізації Мінських угод», – йдеться в повідомленні Держдепартаменту.

Угода про припинення вогню, укладена в середині лютого в Мінську, так і не поклала краю насильству на сході України. Обидві сторони регулярно звинувачують одна одну в порушенні умов угоди, і майже щодня надходять повідомлення про жертви.

Виступаючи в понеділок у Вашингтоні, офіційний представник Держдепартаменту Джон Кірбі заявив, що США серйозно стурбовані почастішанням атак, у результаті яких, за його словами, за останні кілька днів загинуло троє українських військовослужбовців і 35 отримали поранення. За словами Кірбі, у понеділок Україна повідомила про 127 атак.

Він також засудив доконаний в минулі вихідні підпал в Донецьку, в результаті якого були знищені чотири автомобілі спостерігачів від Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

За оцінками ООН, з тих пір як в квітні 2014 почався конфлікт між урядовими військами і сепаратистами, в країні загинули більше 6 500 осіб.

Керрі і Лавров обговорили також можливості політичного вирішення конфлікту в Сирії, повідомляє Держдепартамент.

Крім того, держсекретар США висловив заклопотаність у зв’язку з візитом командувача спецпідрозділу «Аль-Кудс» Касима Сулеймані в Москву, а також російським законодавством, обмежуючим діяльність неурядових організацій».