США та Канада домовились про закриття кордону для необов’язкових пересувань

На Канаду припадає близько 18 відсотків американського експорту

Сполучені Штати і Канада домовилися тимчасово закрити кордон для всіх необов'язкових пересувань на тлі боротьби з поширенням нового коронавірусу. Про це оголосив у середу президент США Дональд Трамп.

Обидві країни прагнуть зупинити поширення хвороби, але при цьому хочуть зберегти свої важливі економічні зв'язки. 75 відсотків експорту Канади припадає на США.

Як очікується, буде зроблено виняток для водіїв вантажних автомобілів і канадців, які частину року живуть в США

Трамп оголосив про рішення в «Твіттері», пояснивши, що воно не торкнеться торгівлі між країнами.

«Ми за взаємною згодою тимчасово закриємо нашу північну кордон з Канадою для необов'язкових пересувань», - написав президент.

Як очікується, буде зроблено виняток для водіїв вантажних автомобілів і канадців, які частину року живуть в США. Повне закриття кордону завдало б серйозного економічного збитку обом країнам, оскільки економіки США і Канади тісно інтегровані. Велика частина продовольчих товарів надходить в Канаду з США або через США, а 98 відсотків її нафтового експорту направляється в США.

На Канаду припадає близько 18 відсотків американського експорту.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в понеділок оголосив, що закриє кордон для всіх, хто не є громадянами Канади або США і не має постійного виду на проживання, але навіть цим категоріям осіб доведеться відправитися в двотижневу самоізоляцію.

За словами Трюдо, виняток для американців, незважаючи на різке зростання числа випадків зараження в США, вирішено зробити через «високий рівень інтеграції між економіками двох країн».

Більшість людей переносять новий коронавірус з легкими або помірними симптомами, такими як підвищена температура і кашель

Більшість людей переносять новий коронавірус з легкими або помірними симптомами, такими як підвищена температура і кашель. Однак у деяких, особливо у літніх і людей з супутніми захворюваннями, вірус може викликати більш серйозні наслідки, в тому числі пневмонію. Переважна більшість хворих одужують.

Віце-прем'єр Канади Христя Фріланд заявила, що кордон грає величезну роль в повсякденному житті громадян обох країн.

«Цей кордон щодня перетинають майже 200 000 осіб, і цей кордон і трафік, що проходить через нього, буквально є життєво важливою артерією як для канадців, так і для американців по обидві сторони кордону», - зазначила вона.

«Ми отримуємо продовольчі товари завдяки водіям вантажівок, які курсують через кордон, - продовжила Фріланд. - Через кордон перевозять гостро необхідні медичні товари та ліки. Кожен день через кордон їздять туди і назад співробітники, без яких не можна обійтися. Це унікальні відносини для Канади, і для нас важливо бути впевненими, що приймаючи рішення щодо кордону ми діємо правильно».

Проте багато жителів Канади засудили рішення зробити виняток для американців. Так, міністр охорони здоров'я Британської Колумбії Едріан Дікс заявив, що рішуче не згоден з цим рішенням, з огляду на різке зростання числа випадків захворювання в сусідньому штаті Вашингтон.

Колишній посол США в Канаді Брюс Хейман відзначає, що обидві країни визнають, як багато людей щодня перетинають кордон.

«Трафік на кордоні вже сповільнилося, відповідно до рекомендацій залишатися вдома та уникати необов'язкових пересувань, - зазначає він. - Нові правила, спільно прийняті для нашого спільного кордону, представляються розумними».

Професор канадської історії та міжнародних відносин з Університету Торонто Роберт Босвелл зазначає, що остання домовленість урядів лише ратифікує вже існуючу практику.

«Туризм в епоху коронавірусу – протирічить логіці, - говорить він. - Жоден канадець при здоровому глузді не захоче опинитися з вірусом на американській стороні кордону, з огляду на хижацьку цінову політику американської системи охорони здоров'я. Насправді страхові компанії вже вирішили цю проблему. Багато з нас отримали повідомлення про те, що страхові компанії не оплачуватиме лікування від вірусу».

Дивіться також: Як Ковід-19 впливає на економіку

Your browser doesn’t support HTML5

Як Ковід-19 впливає на економіку. Відео