Китай прагне шляхом омани посіяти недовіру перед виборами в США – розслідування

Спільне розслідування Голосу Америки та Doublethink Lab, тайванської аналітичної компанії, відстежує 201 обліковий запис, пов’язаний з Китаєм, на платформі соціальних медіа X, які посилюють суперечливі внутрішні проблеми в Сполучених Штатах. MAURO PIMENTEL/AFP

Цього тижня спецслужби США підкреслили, що Росія, Іран і Китай залишаються основними зовнішніми силами, які намагаються вплинути на американських виборців напередодні президентських виборів у листопаді.

Офіс директора національної розвідки повідомив, що Кремль є найактивнішим гравцем, який використовує штучний інтелект, фейкові облікові записи та сфабриковані зображення для просування наративів, сприятливих для кандидатури Дональда Трампа.

Натомість Китай не намагався безпосередньо вплинути на результати президентських перегонів 2024 року. Сара Кук, незалежна аналітикиня, яка спеціалізується на дезінформації, зазначила, що ця стриманість частково пов’язана з сильним двопартійним консенсусом у Вашингтоні щодо загрози, яку представляє авторитарний уряд Китаю.

До виборів у США залишилося менше 40 днів. Голос Америки з'ясовує, які ж наративи Китай просуває в соціальних мережах і як вони можуть вплинути на американських виборців?

Посилення поляризації

Спільне розслідування Голосу Америки та Doublethink Lab, тайванської аналітичної компанії соціальних медіа, відстежує 201 обліковий запис, пов’язаний із Китаєм, на платформі соціальних мереж X. Однією з головних тем цих облікових записів є підсвічування суперечливих внутрішніх проблем у Сполучених Штатах, що має на меті поглибити суспільну поляризацію та посіяти недовіру.

За допомогою як справжніх зображень, так і створених за допомогою штучного інтелекту картинок і відео, китайські оперативники посилюють розбіжності в суспільстві, включаючи права ЛГБТК+, аборти, імміграцію, расу, контроль над зброєю та рівень злочинності.

Один популярний обліковий запис – CongCong – часто публікує дописи, якими потім діляться інші, описуючи себе як “солодку та гірку дівчинку, яка серйозно ставиться до життя та ділиться позитивною енергією”.

Однак її пости далеко не позитивні. Одна закріплена публікація містить провокаційне зображення пістолета, націленого на Газу, із заявами про геноцид, із зображенням Ізраїлю як стрільця, США як зброї, а ЄС як глушника.

Повідомлення було доповнено 40 обліковими записами в мережі пов’язаних з Китаєм облікових записів, які відстежує Голос Америки.

Інший акаунт – Little Sister Muxi – поділився порівняльною графікою, що підкреслює труднощі, з якими стикаються американці, такі як студентські позики та витрати на охорону здоров’я, порівняно з перевагами, якими користуються ізраїльтяни.

Конфлікт між Ізраїлем і Газою став різко поляризаційним питанням у США. Деякі американці підтримують право Ізраїлю на самооборону, тоді як інші висловлюють сильне невдоволення тим, що вони вважають надмірним насильством.

Нещодавно мережа намагалася активізувати дискусію навколо оголошення Intel про скорочення робочої сили на 15%, а початковий акаунт CongCong стверджував: “Це занепад США, рецесія, створена самими Сполученими Штатами”. Цим повідомленням поділилися 36 акаунтів.

Інші приклади включають поширення карикатур із китайської державної газети Global Times, які висміюють США за фінансову підтримку України.

Зображення, створені штучним інтелектом, зображують американських безхатьків, натякаючи на те, що громадянами США нехтують, а уряд витрачає мільярди на закордонні конфлікти.

Фальшиві відео, які ілюструють епідемію наркотиків в Америці, також є поширеними, їх проштовхує мережа Spamouflage — набагато більша фінансована державою операція, спрямована на підтримку китайського уряду, одночасно висміюючи критиків.

Цей підхід відображає тактику Росії під час виборів у США у 2016 році, використовуючи інформаційну війну, щоб розбити західні альянси та поглибити розбіжності в суспільстві.

Дивіться також: Російське втручання у вибори завдає шкоди кампанії Байдена, та допомагає Трампу, попереджає розвідка США

MAGAflage

Наше розслідування виявило дві мережі “MAGAflage”, які складаються із загалом 25 облікових записів, що видають себе за прихильників кандидата від Республіканської партії Трампа та прагнуть взаємодіяти з реальними американськими виборцями.

Одна мережа, позначена MAGAflage 1 складається з 10 облікових записів та почала широко ділитися протрампівським контентом після замаху 13 липня. Використовуючи викрадені біографії та фотографії, ці облікові записи зосереджувалися на прокитайському контенті та поляризації проблем США, одночасно пропагуючи Трампа як рятівника Америки. Після розслідування Голосу Америки X призупинив ці облікові записи “за порушення правил” мережі.

У той час як обліковий запис MAGAflage 1 агресивно публікував прокитайський контент і часто цитував державні ЗМІ, акаунт MAGAflage 2 має більш обережний підхід. Тут рідко публікують дописи на теми, безпосередньо пов’язані з Китаєм, і тримаються ближче до тем виборів у США.

Усі облікові записи використовують емоджі в іменах користувачів. Дванадцять із 15 акаунтів використовують американський прапор як один із таких емоджі.

Вони критикують імміграційну політику адміністрації Байдена, пропагують теорії змови та стверджують, що колишній спікер Палати представників Ненсі Пелосі несе відповідальність за атаку на Капітолій 6 січня.

“Ці облікові записи заслуговують на увагу, оскільки вони видають себе за американських громадян і намагаються приховати свій зв’язок із Китаєм”, — сказав Голосу Америки Джаспер Г’юітт, аналітик із цифрової розвідки Doublethink Lab.

Примітно, що ці акаунти не рекламують антиізраїльський контент, яким часто діляться інші тролі. Нещодавно Трамп рекламував себе як “захисника” Ізраїлю, застерігаючи єврейських виборців від підтримки віцепрезидентки Камали Гарріс.

“Я вважаю, що це свідчить про те, що люди, які стоять за цими операціями, добре розуміють тип контенту, який може викликати резонанс у користувачів, з якими вони намагаються взаємодіяти”, — додав Г’юітт.

Тим часом дослідники продовжують викривати акаунти, які атакують кандидатів від обох партій. Нещодавно корпорація Майкрософт повідомила про пов’язану з Китаєм загрозу Storm-1852, що поширює виборчий контент у соціальних мережах, наголошуючи на дуже інтерактивному підході, який включає повторну публікацію вмісту, відповіді на коментарі та опитування користувачів.

Схоже, ця мережа не надає переваги жодному конкретному кандидату.

“Це правда, що більшість матеріалів Spamouflage, які ми бачили досі, містять критику обох кандидатів. Проте той факт, що ми знайшли дві мережі MAGAflage і ще не зустрічали жодних подібних облікових записів, які підтримують Гарріс, все ще є дуже актуальним”, — додав Г’юіт з Doublethink Lab.

Дивіться також: Розвідка США: Іранські хакери намагалися зламати кампанію Трампа й підставити команду Байдена

Місцеві кандидати

У своєму нещодавньому звіті представники розвідки США заявили, що більшість китайських зусиль спрямовані не на Трампа чи Гарріс, а на кандидатів від штатів і місцевих кандидатів, які сприймаються як ворожі до Пекіна.

Наше розслідування виявило відео TikTok, в якому критикується американський сенатор-республіканець Джош Гоулі, висміюється його наполегливе опитування керівників Intel про примусову працю в Сіньцзяні та називають його “сенатор-антикитай”. Цього року Гоулі планує переобратися.

Інше відео висміює депутата від Демократичної партії США Джеррі Надлера з Нью-Йорка, припускаючи, що він, здається, дрімав під час слухань, поки сім’ї жертв давали свідчення.

Разом з президентськими виборами цього року обиратимуться всі 435 законодавців у Палаті представників і 33 в Сенаті. Конгресмени і сенатори, які критикують Китай, швидше за все, стануть мішенями кампаній впливу в Інтернеті.

Серед них члени Виконавчої комісії Конгресу з питань Китаю (CECC). Його голова, представник штату Массачусетс Джим Макговерн, відкрито говорив про порушення прав людини в Китаї, і йому заборонили в’їзд до Китаю минулого липня.

Представник Республіканської партії від Нью-Джерсі Кріс Сміт, співголова комісії, вже давно зосереджується на правах людини та релігійній свободі в Китаї.

Сенатор-демократ від Огайо Шеррод Браун балотується знову цього року і зіткнувся з нападками з боку державних ЗМІ Китаю за те, що виступає за заборону китайських електромобілів.

Your browser doesn’t support HTML5

Як вибори у США можуть вплинути на регулювання свободи слова в Інтернеті. Відео