Луценку відмовили в апеляції і повернули до колонії

Суд відмовився задовольнити апеляцію колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка на вирок у справі щодо стеження при розслідуванні отруєння екс-президента Віктора Ющенка. Апеляційна інстанція підтвердила вирок політику, залишивши у силі рішення Печерського райсуду, що покарав Луценка двома роками позбавлення волі. Головуючий суддя Олег Присяжнюк оголосив тільки резулятивну частину рішення, пообіцявши оприлюднити повний текст ухвали не пізніше 29 листопада. Один із суддів висловив окрему думку щодо вироку, однак поки що невідомо, в чому вона полягала.

Сам Луценко назвав рішення очікуваним і додав, що адвокати будуть оскаржувати його в Касаційному, а потім і в міжнародному суді.

«Для мене не є сюрпризом це рішення суду. Мені давно зрозуміло, що в цій країні не існує правової системи. Але тепер стало зрозуміло, що крім ганебного Печерського судилища є ще й такий самий Апеляційний суд. Єдиний промінчик сонця в усьому цьому, що один суддя підписав рішення з окремою думкою», – прокоментував вирок екс-міністр.

Він також поскаржився на затягування владою розгляду своєї іншої справи у Вищому спеціалізованому суді. Лише після цього Луценко зможе шукати справедливості у міжнародних судових органах. Саме там, розраховує екс-міністр можуть визнати незаконність його ув’язнення, адже цього тижня набуло чинності рішення про незаконність арешту Луценка.
За словами державного обвинувачувача у справі Дмитра Лобаня рішення суддівської колегії свідчить, що вина засуджених доведена у повному обсязі, і призначене їм судом першої інстанції покарання повністю відповідає тяжкості вчиненого злочину.

Підтримати соратника до суду прийшли й лідери опозиційних партій Арсеній Яценюк, Віталій Кличко і Олександр Турчинов. Після оголошення вироку вони пообіцяли ініціювати створення у Верховній раді слідчої комісії з люстрації суддів. Мовляв, цей орган має позбавити посад суддів, які нині виносять політично вмотивовані рішення.

У Генеральній прокуратурі схвально прокоментували відмову у задоволенні апеляцій захисників Юрія Луценка. За словами державного обвинувачувача у справі Дмитра Лобаня рішення суддівської колегії свідчить, що вина засуджених доведена у повному обсязі, і призначене їм судом першої інстанції покарання повністю відповідає тяжкості вчиненого злочину: «Сьогодні вирок Печерського суду набрав законної сили і він є обов’язковим для виконання».

За словами однопартійців екс-міністра, в четвер Луценка доставили до Менської колонії на Чернігівщині, де він відбуває чотирирічний термін позбавлення волі за іншою справою про порушення закону під час прийому на роботу водія.