Медведєв назвав головні завдання нового уряду Росії

  • Роман Ошаров

Дмитро Медведєв, що закінчує свій президентський термін, назвав головні завдання, які стануть основними для нового уряду Росії. Передбачається, що саме Дмитро Медведєв очолить кабінет міністрів вже в середині травня, змінивши на цій посаді Володимира Путіна.

Виконання поставлених перед майбутнім урядом завдань Медведєв вважає оцінкою ефективності нового кабінету міністрів.

Соціальна сфера

Першою і найважливішою задачею Медведєв вважає підвищення тривалості життя росіян. В найближчі 6 років цей показник має збільшитися на 4 роки і досягти позначки в 75 років, сказав Медведєв на розширеному засіданні Державної ради, яке транслювалося на телеканалі «Росія 24».

«Якщо люди живуть довше, значить, є досягнення у всіх сферах», - сказав президент.

Другим важливим завданням президент назвав зростання добробуту росіян. Частка сімей з доходами нижче прожиткового мінімуму повинна бути менше 10% по країні. Рівень добробуту решти повинен наближатися до показників середнього класу.

Медведєв також вважає важливим розвиток приватного підприємництва.
«У міжнародних рейтингах комфортності ведення бізнесу Росія повинна піднятися з 122-го місця як мінімум на 40-е. Причому вже до 2020 року треба визначитися з перспективою входження в провідну двадцятку», - сказав президент.

З безробіттям треба боротися, вважає він, але до тих пір, поки безробіття сягне п’яти відсотків. А продуктивність праці потребує підвищення в 1,5-2 рази. Це, за словами президента, дозволить підвищити конкурентоспроможність Росії на світових ринках.

Говорячи про вищу освіту, Медведєв поставив перед майбутнім урядом амбітне завдання - не менше п'яти російських університетів повинні увійти в першу сотню світових рейтингів ВНЗ.

Російські сім'ї повинні покращувати свої житлові умови не рідше, ніж раз на 15 років, вважає президент.

Важливим Медведєв бачить впровадження електронних засобів в усі сфери життя росіян.

Короткі підсумки

Говорячи про завершення свого президентського терміну, Медведєв сказав наступне: «Через два тижні завершиться термін виконання мною повноважень президента. Попередні підсумки нашої спільної роботи я підвів в грудневому посланні Федеральним Зборам. Там же позначив своє бачення пріоритетів нашої країни на найближче майбутнє».

За словами Медведєва, підготовка конкретних планів роботи майбутнього уряду є завданням нових структур влади.

«Ці плани повинні бути представлені Державній Думі в рамках процедури призначення голови уряду. Але вважаю, що, як діючий президент, я зобов'язаний висловити свою позицію з приводу ідеології розвитку нашої країни », - сказав Медведєв.

Підсумком свого правління Медведєв назвав зростання цивільних і економічних свобод в Росії.

«Мені дивно буває чути пустопорожні міркування на тему, чи потрібна взагалі нашому народу свобода або чи готові російські громадяни до свободи, а також про те, що у нас особливий національний характер, що більше свободи ми цінуємо порядок, стабільність і передбачуваність, - сказав президент . - Але абсолютно несправедливо, просто принизливо вважати Росію нацією, не здатної до вільного життя, нацією, яка не заслуговує свободи».

«Хаос, насильство і бідність роблять людей невільними», - сказав президент.

«Бідність, економічна відсталість, корупція, низька тривалість життя - головні вороги нашої свободи», - зазначив Медведєв.

Своїм великим досягненням Медведєв вважає захист росіян від першої хвилі кризи. Економічною ситуацією останніх років Медведєв також задоволений.
«Економіка нашої країни росте досить непоганими темпами, і це головний ресурс для досягнення наших соціальних цілей», - сказав Медведєв.

Про рівень бідності Медведєв сказав наступне: «Офіційний рівень бідності в останні два роки - найнижчий за всю історію сучасної Росії».

На думку Медведєва, середні заробітки працівників бюджетного сектора - лікарів і вчителів - зрівнялися з середніми по економіці Росії показниками. Президент також відзначив важливість державної підтримки середнього класу - її він бачить у здешевленні іпотеки, розвитку ринку орендного житла, медичному і пенсійному страхуванні та можливості отримання безперервної освіти.

Перші плани

Єдиним шансом підвищити добробут росіян Медведєв бачить в модернізації економіки та технічному оновленні. Він вважає, що уряд мусить зробити так, аби держава менше втручалася в економіку.

«Уже через кілька місяців буде опублікований реєстр компаній, які контролюються державою, а потім проведено громадське обговорення доцільності збереження найбільш великих з них під контролем уряду», - сказав президент.

Державні компанії, на думку Медведєва, повинні будуть припинити поглинання приватних компаній і приступити до реалізації непрофільних активів.

Ресурсна база регіонів і органів місцевого самоврядування повинна бути розширена, сказав Медведєв.

«На рівні влади було б правильно передати додаткові доходи від прогнозованого збільшення акцизів на алкогольну і тютюнову продукцію, а всі передані з федерального бюджету субсидії та субвенції регіони могли б використовувати без надмірної регламентації зверху, - сказав Медведєв. - За кілька років ми повинні значно розширити обсяг ресурсів, якими регіони і муніципалітети розпоряджаються самостійно - приблизно на трильйон рублів».

Важливим президент, що залишає свою посаду, вважає і реалізацію планів по створенню «мільйонів нових високопродуктивних робочих місць».

У вівторок 24 квітня на зустрічі з керівництвом «Єдиної Росії» прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що має намір покинути пост голови правлячої партії після своєї інавгурації 7 травня.

Путін запропонував на цей партійний пост кандидатуру Дмитра Медведєва. Позачерговий з'їзд «Єдиної Росії» планується провести у другій половині травня цього року.

Крім того, за повідомленням російських ЗМІ, 8 травня Держдума РФ проведе пленарне засідання, на якому затвердить нового прем'єр-міністра країни. Раніше Путін заявляв, що висуне на цю посаду нині діючого президента РФ.