Впливовий сенатор закликав до реалізації Закону про підтримку свободи України

Роберт Менендес, сенатор США

Заступник голови комітету Сенату із закордонних відносин Роберт Менендес (демократ, штат Нью-Джерсі) закликав адміністрацію США реалізувати на практиці Закон про підтримку свободи в Україні.

«Зроблені останнім часом дипломатичні зусилля, по всій видимості, лише додали Путіну впевненості», - заявив Менендес на засіданні Сенату 25 лютого. «З часу укладення другої Мінської угоди, - продовжував сенатор, - коли вони востаннє домовилися про укладення перемир'я, це перемир'я порушувалося сотні разів, і місто Дебальцеве опинилося під контролем сепаратистів».

«... Путін захопив Крим, Путін захопив Донецьк і Луганськ, а минулого тижня він захопив Дебальцеве, - продовжував законодавець. - Хоча йому довелося заплатити певну ціну, оскільки були запроваджені санкції, його поведінки це не змінило. Більше того, як і будь-якому агресорові, це насправді лише додало йому відваги».

«Настав час змусити Путіна заплатити ще вищу ціну, - вважає Роберт Менендес. - Настав час посилити санкції проти Росії і обговорити з Європою можливість запровадження додаткових санкцій щодо інших секторів економіки. Зараз настав час, коли президент має виконати обіцянку, яку він зробив 9 лютого».

«Законопроект був одноголосно прийнятий обома палатами Конгресу, - нагадав Менендес. - Він наділяє президента повноваженнями надати Україні необхідну військову та гуманітарну допомогу».

Сенатор Менендес зупинився на питанні про санкції стосовно низки російських офіційних осіб. «Пан Бортніков не включений ні в один з наших списків - ні в список, пов'язаний з Україною, ні в «Список Магнітського», але він включений у відповідні списки ЄС і Канади, - констатував законодавець. – Ба більше, пан Бортніков був тут, у США, минулого тижня, беручи участь в організованій президентом Обамою конференції з питань боротьби з екстремізмом. У мене це викликає, м'яко кажучи, здивування».

«Я закликаю президента негайно застосувати положення нашого закону, - заявив сенатор Менендес. - Військова ситуація ясна: Організація з безпеки і співробітництва в Європі, НАТО і Рада національної безпеки і оборони України повідомляють про присутність російських військових колон і військ на сході України. У Маріуполі посилюються побоювання щодо того, що проросійські сепаратисти, діючи за підтримки Росії, знову перейдуть в наступ з метою полегшення доступу до Криму з території Росії. Якщо Росія буде продовжувати діяти в такому ж дусі, то ця незаконна окупація буде закріплена», - заявив у своєму виступі у Сенаті Роберт Менендес.

Дивіться також: План Б США проти Росії розкрив Джон Керрі