G7 не може вирішити глобальну напруженість, але “має вжалити решту світу” – міністр оборони Італії

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто виступає під час зустрічі міністрів оборони G7 у Неаполі, Італія, 19 жовтня 2024 р. REUTERS/Ciro De Luca

Міністри оборони країн G7 під час одноденної зустрічі в Італії долучили до розмови представників НАТО, Євросоюзу та міністра оборони України Рустема Умєрова, а у підсумковій декларації запевнили Україну у короткостроковій і довгостроковій підтримці.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто сказав журналістам, що G7 не може самостійно вирішити глобальну напруженість, але їй необхідно стимулювати дії міжнародної спільноти.

“G7 має бути як овід, який має силу вжалити решту світу”, – цитує міністра агенція Reuters.

Як повідомив Голос Америки, міністри оборони пообіцяли на цій зустрічі неухильну підтримку України на шляху до НАТО та уточнили, що це включатиме військову допомогу у короткостроковій і довгостроковій перспективі.

У підсумковій заяві країни G7 підтримали “незворотній шлях Києва до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО”.

Міністр оборони України Рустем Умєров подякував партнерам за підтримку України та військових у протистоянні російській агресії.

“Говорили про розвиток оборонної промисловості України, Європи та світу. Запропонував партнерам інвестувати в наш ОПК. Відкриття виробництв в Україні пришвидшить постачання зброї та боєприпасів”, – розповів Умєров у Фейсбуці.

Умєров зауважив, що це вперше міністри оборони Групи семи зібралися разом для обговорення безпеки у світі, він наголосив представникам демократій світу: “Автократії не бояться ескалації, тому наші рішення мають бути сміливими”.

Radio France Internationale звертає увагу на те, що міністри оборони Групи семи зустрілися в Неаполі, де також розташована база НАТО.

А розмова включала обговорення ситуації довкола Лівану та Ізраїлю, ХАМАСу, Хезболли та зокрема миротворців ООН у Лівані на тлі наступу Хезболли.

Разом з Італією до G7 входять США, Канада, Франція, Німеччина та Велика Британія.

Дивіться також: Міністри оборони країн G7 підтвердили «незворотний» шлях України до членства в НАТО