Рекомендації для військової мобілізації у США і досвід України. Звіт CNAS

Фото: український військовий на позиції в Донецькій області, 19 серпня 2023 року

Вперше з часу закінчення Холодної війни Сполучені Штати стоять перед загрозою зіткнення з державами, що мають глобальний вплив, йдеться у аналітичному звіті Центру нової американської стратегії (CNAS). Масштаб конфлікту, потенційно з Китаєм, ймовірно не обмежиться залученням лише контрактної армії і вимагатиме проводити мобілізацію, вважають аналітики.

Російсько-українська війна показує, що попри темпи технологічного прогресу, війна продовжує бути фундаментально людською справою. І Україна, і Росія зазнаючи великих втрат зіштовхнулися з проблемою мобілізації новобранців. Доводиться вносити зміни до законодавства, переглядати стандарти призову та посилювати покарання за ухиляння від служби, йдеться у звіті.

Сполучені Штати востаннє проводили мобілізацію ще під час війни у В'єтнамі. Уже понад 50 років армія США є виключно контрактною.

Враховуючи досвід російсько-української війни експерти CNAS розробили одинадцять рекомендацій для урядових структур США, щоб покращити мобілізаційну підготовку.

Мобілізація осіб старшого віку

Чинні правила передбачають мобілізацію чоловіків від 20 років, а реєстрацію для мобілізації - з 18 років. СNAS рекомендує президенту США як посадовій особі, що визначає принципи мобілізації призивати більш чоловіків більш старшого віку. “Оперативні вимоги” бойового середовища вимагають людей з більшим досвідом і технічною підготовкою, пояснюють експерти

Регулярні навчання з мобілізації

Рада з національної безпеки США повинна раз на два роки організовувати навчання з мобілізації в американському уряді. Рада повинна координувати міжвідомчу взаємодію різних відомств та міністерств таких як Міністерство оборони, Міністерство праці, Федеральна агенція з надзвичайних ситуацій та Система обліку військової служби (SSS - федеральна агенція, яка відповідає за облік військовозобов'язаних)

Індивідуальний підхід до мобілізації

Раніше призовники розглядались як взаємозамінні “деталі”. Майбутня війна вимагатиме від людей більшої майстерності та досвіду, мовиться в звіті. Тому Міністерство оборони має оцінити “оперативні вимоги” у потенційному конфлікті і надати конкретні вимоги до навичок призовників Системі обліку військової служби (SSS), а ця агенція повинна розширити збір даних при реєстрації призовників.

Деталізована інформація про призовників

Система обліку військової служби має отримати детальнішу інформацію про потенційних призовників під час їхньої реєстрації. Зараз при реєстрації вимагають лише ім’я, прізвище, дату народження, адресу і номер соціального страхування. CNAS радить при реєстрації вносити також інформацію про рівень освіти, навички та хронічні захворювання.

Представник з мобілізації

Міністерство оборони має призначити відповідального представника з питань мобілізації. Він має відповідати за "розробку, управління та координацію політики та планів" мобілізації і буде зобов’язаний звітувати перед Конгресом про результати мобілізаційних навчань. Створення відповідної посади передбачав оборонний бюджет на 2022 рік, нагадує звіт CNAS.

Швидке оформлення новобранців

За оцінкою СNAS, якщо потрібно буде призвати 500 тисяч новобранців для обробки їхніх даних знадобиться до 193 днів. Експерти пропонують для пришвидшення цієї роботи повністю забезпечити ресурсами та персоналом військові станції обробки даних (англійською MEPS, аналог українських ТЦК). Навіть сьогоднішня нестача кадрів частково пов'язана з неефективною роботою таких станцій, кажуть аналітики.

Підготовка командирів

Для адаптації в армії призовників потрібно заздалегідь підготувати професійні сили - особливо командирів підрозділів і сержантів. Інтеграція призовників у професійну армію США, ймовірно, призведе до проблем як оперативного, так і культурного характеру, зазначається у звіті CNAS.

Новий Генеральний мобілізаційний план

Останній генеральний план мобілізації був оприлюднений у травні 1988 року. Аналітики закликають оновити план, який має включати інформацію, отриману в результаті регулярних повномасштабних мобілізаційних навчань.

Запобігання правовим проблемам

У 2020 році Національна комісія з питань військової та державної служби рекомендувала зобов'язати жінок реєструватись у Системі обліку військової служби. Сьогодні закон вимагає ставати на облік лише чоловікам від 18 до 25 років. CNAS радить Конгресу заздалегідь вирішити усі правові колізії, щоб уникнути затримок під час потенційної мобілізації.

Дивіться також: У США розглядають можливість зобов'язати жінок реєструватись на випадок військової мобілізації

Переглянути критерії відстрочки від мобілізації

Критерії для відстрочки, або звільнення зі служби можуть не відображати поточну соціальну динаміку та ситуацію у критичних оборонних галузях. Конгрес повинен вимагати від виконавчої влади оцінити поточні критерії для звільнення та переглянути стандарти, якщо це необхідно для сучасної ситуації.

Альтернативна служба

CNAS радить провести роз'яснювальну кампанію про альтернативну військову службу. Ті, хто відмовляється від служби з мотивів особистих переконань нерідко думають, що вони не зобов’язані служити під час надзвичайного стану. Потрібно пояснити, які саме опції служби для таких людей передбачені.

Підсумовуючи звіт експерти CNAS вказують, що ефективна мобілізаційна підготовка може стримати потенційного агресора. Це сигнал ворогу, що США можуть перемогти у тривалому конфлікті.