"У дев'ять років зрозумів, що Росія публічно бреше" - 93-річний ветеран влаштовує у США акції на підтримку України

93-річний ветеран американської армії Вітаутас Пачкаускас із донькою Надією тримають прапор, подарований українськими військовими

Заради підтримки України 93-річний американський ветеран литовського походження Вітаутас Пачкаускас, який мешкає в місті Гоутен у штаті Мічиган, здійнив не один відчайдушний вчинок.

Так, наприкінці вересня, попри нещодавно перенесену операцію і застереження лікарів не подорожувати, він із донькою проїхав 27 годин зі штату Мічиган до Вашингтона на запрошення української громади долучитися до Українського саміту дій у Конгресі США, під час якого активісти закликали конгресменів і надалі підтримувати Київ.

Вітаутас Пачкаускас мав зустрічі в офісах кількох американських законодавців від свого штату, яким пояснював, що для нього, як для американського виборця, важливі їхні рішення щодо України:

"Що я хотів би бачити - це вільних українців. Це мета. І я сподіваюся, що вони будуть вільними попри все. А особливо якщо будуть ухвалюватись закони про продовження підтримки. І це те, чого я бажаю".

На початку повномасштабної війни Росії проти України, коли йому був 91 рік, Вітаутас вирішив проїхатися верхи з українським прапором. Тепер фото, де він позував, сидячи на коні, дарує представникам американської влади із закликом ухвалювати потрібні для України рішення:

"Якщо я зміг годину їхати верхи на коні в 91 рік заради України, ви можете ухвалити законопроєкт".

Ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас від початку повномасштабного нападу Росії активно підтримує Україну.

Цього року, у 93-річному віці, ветеран опанував підводне плавання з аквалангом, під воду він пірнув із прапорами України.

"Тож не варто втомлюватися, якщо ця людина в 93 роки займається підводним плаванням, їздить верхи на конях, переходить мости, розмовляє з усіма через свою любов до українського народу, і щоб українці розуміли, що є люди тут, які дають їм надію, і ми любимо їх, і ми хочемо, щоб вони були частиною цього світу. Їхня культура, їхня мова, їхня спадщина є частиною наших сердець", - розповідає донька ветерана Надія Пачкаускас.

У 93-річному віці ветеран опанував підводне плавання з аквалангом, під воду він пірнув із прапорами України.

"Тато заплакав, побачивши в новинах, як вишикувалися танки"

Донька пригадує день, коли Вітаутас дізнався про російське повномасштабне вторгнення в Україну:

"Мій тато заплакав, побачивши в новинах, як вишикувалися танки, його обличчя зблідло. І він сказав: "Як, як це могло статися через 80 років? Як це може статися зараз, коли ми так сильно постраждали у Другій світовій війні? Як це може відбуватися з нашими братами та сестрами у цьому світі прямо зараз?""

"Якщо я зміг пірнути з аквалангом у 93 роки, ви можете ухвалити законопроєкт" - каже ветеран американским політикам.

Вітаутас із донькою вирішили організувати заходи на підтримку України в місті Гоутен у Мічигані, де мешкають. Вони скупили синьо-жовту тканину і за допомогою місцевих мешканців пошили 100 прапорців. З дозволу поліції в першу неділю після повномасштабного вторгнення влаштували ходу місцевим мостом.

"Ми ходили маршем у 27-градусний мороз. Тоді був холодний вітер. Була хуртовина. Було дуже холодно, а він тричі пройшов по мосту в 91 рік", - пригадує Надія.

"Ми ходили маршем у 27-градусний мороз... Була хуртовина. Було дуже холодно, а він тричі пройшов по мосту в 91 рік", - пригадує Надія.

"Ми обоє вирішили підтримати українців. І ми щосереди виходили на марші й показували людям, що підтримуємо Україну, і просили про їхню підтримку", - розповів Вітаутас.

У перші дні вторгнення родина Вітаутаса намагалася використовувати свій голос усюди, щоб пояснювати необхідність підтримки Києва. Вони відвідували університети, американські спілки ветеранів, а також проводили розмови з американцями, які цікавилися акціями Вітаутаса:

"Ми повинні були пояснювати американцям, які слідували за татом, що Україна є суверенною, незалежною країною, яка не прив'язана до Росії, - з власною культурою, власною спадщиною, яка триваліша за спадщину Росії. І тому ми повинні були показувати американцям, що ця країна заслуговує на самостійність і заслуговує нашої підтримки. І ми розповідали про Будапештські угоди", - розповіла Надія.

За час повномасштабної війни РФ проти України Вітаутас, розповіла Надія, провів понад 130 маршів на підтримку України, взяв участь у більш ніж 500 заходах. Також він допоміг у створенні проукраїнської організації в Мічигані Yoopers for Ukraine, до якої зараз долучається понад 500 активістів.

Акція на підтримку України в місті Гоутен у штаті Мічиган

Також родина Вітаутаса у жовтні запланувала відкрити в середмісті Гоутена український культурний центр, де представлять роботи понад 25 українських митців, планують показувати українські фільми, проводити майстер-класи із приготування борщу та писанкарства.

Родина Вітаутаса у жовтні планує відкрити український культурний центр в середмісті Гоутена у Мічигані.

"Ми виїхали, бо не хотіли бути під росіянами"

На 93-тій день народження українські військові надіслали Вітаутасу прапор зі своїми підписами, який ветеран бере з собою на акції.

Крім прапора України на мітингах він часто тримає прапор Литви.

Вітаутас народився у маленькому селі біля Вільнюса. У час Другої світової війни дитиною він був змушений покинути свій дім назавжди через радянську окупацію.

"Росіяни прийшли в 1939 році згідно з їхньою угодою з Німеччиною, і ми виїхали звідти, бо не хотіли бути під росіянами. Тож ми переїхали до Вільнюса. А в 1940 росіяни окупували Вільнюс... Мені було дев'ять років, і мені було сумно бачити, як усі люди плачуть", - розповів Вітаутас.

Його донька пояснює, що тоді маленьким Вітаутас дізнався про російську пропаганду:

"Коли росіяни прийшли в Литву, вони ставили для дітей лялькові вистави, а потім відправляли дітей у табори. Те саме роблять і в Україні. Вони забирають дітей, кажуть, що

Він у дев'ять років зрозумів, що Росія публічно бреше

везуть їх у літні табори, а потім викрадають їх до Росії. Тому для нього важливо ділитися історіями свого дитинства. І він у дев'ять років зрозумів, що Росія публічно бреше. Тепер він хоче поділитися цією історією, щоб усі інші зрозуміли, що Росія намагається пропагандою розділити Сполучені Штати та спричинити розкол у нашій власній країні, щоб ми не змогли допомогти глобальній безпеці, бо ми будемо протистояти між собою".

Вітаутас із батьками намагався врятуватися від радянської окупації. Тікаючи до Польщі, вони потрапили до рук німців, які забрали його сім'ю у табори праці.

Вітаутас Пачкаускас долучився до Українського саміту дій у Конгресі США, під час якого активісти закликали конгресменів підтримувати Київ.

У 1947 році після поразки гітлерівської Німеччини він переїхав до США, вступив до Військово-повітряних сил американської армії. Рідну Литву зміг відвідати лише після здобуття нею незалежності.

"Він покинув Литву пішки, коли йому було дев'ять. Ось чому це було так важливо для нього, те, що в Україні. І йому було так шкода дітей, які залишали свою країну, бо він залишив свої іграшки. Він залишив свою колекцію монет... Коли це почало відбуватися з Україною, він сказав, я не хочу, щоб діти чекали все життя на можливість бути вдома", - розповіла Надія.

Дивіться також:

Дивіться також: "Це як княжий двір: треба знати, як прийти, як говорити." Понад 500 активістів просили за Україну в Конгресі