Північна Корея здійснила запуск ракети із супутником

Незважаючи на попередження з боку ООН і США, Північна Корея здійснила запуск ракети, який значна частина міжнародного співтовариства розцінила як провокаційне випробування балістичної ракети.

Триступенева ракета на рідкому паливі була запущена у середу зі стартового майданчика на західному узбережжі КНДР приблизно о 9:50 ранку за місцевим часом.

За всіма ознаками, перший ступінь, як і планувалося, впав в Жовте море, а другий - у води на схід від Філіппін.

Північна Корея назвала запуск - успішним.

Диктор спеціального випуску телевізійних новин з Пхеньяна оголосила, що супутник «Кванменсон-3» був виведений на орбіту ракетою-носієм «Инха-3».

Північноамериканське командування аерокосмічної оборони повідомило, що «перші ознаки свідчать про те, що доставлений ракетою об'єкт вийшов на орбіту».

Запуск ракети викликав вкрай негативну реакцію з боку Південної Кореї, США, Японії та низки інших країн, які розглядають цей крок як випробування ракети далекого радіусу дії, що є порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН.

Дипломати повідомили, що Рада Безпеки обговорить це питання на спеціальній нараді у середу. Незабаром після запуску, японські і південнокорейські лідери скликали екстрені засідання за участю осіб, відповідальних за національну безпеку їх країн.

Запуск ракети у середу здивував багатьох спостерігачів і західних дипломатів, оскільки у вівторок надходили повідомлення про демонтаж ракети через технічні проблеми.