США та Росія ведуть обмін ув'язненими, звільнять Гершковича, Кара-Мурзу та Вілана, пишуть медіа

Американський журналіст Еван Гершкович під час засідання суду у Єкатеринбурзі, 19 липня 2024. AP Photo

США та Росія проводять великий обмін ув'язненими, повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела. Серед тих, кого звільнять, - репортер Wall Street Journal Еван Гершкович та колишній морський піхотинець США Пол Вілан, зазначає медіа.

Офіційного підтвердження від американської влади поки не було.

Зараз Гершкович і Вілан, ув'язнені в Росії за звинуваченнями в шпигунстві, які вони самі та США заперечують, прямують до місць призначення за межами Росії, пише агенція. Відповідно до угоди, США та їхні союзники повернуть ув'язнених росіян до Росії.

За даними CBS, серед тих, кого звільнять, також журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, арештована минулого року за те, що не зареєструвалася як "іноземний агент".

Видання Independent повідомляє, що також серед обміняних російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза, який має російське і британське громадянство.

Нагадаємо, 19 липня російський суд визнав Гершковича винним у шпигунстві та позбавив його волі на 16 років. Сам репортер і газета Wall Street Journal, на яку він працював, називають звинувачення неправдивими. Він став першим американським журналістом, заарештованим за звинуваченням у шпигунстві в Росії з часів Холодної війни. Торік Вашингтон оголосив Гершковича "неправомірно затриманим", фактично визнавши його політичним заручником.

Пола Вілана в 2020 році засудили до 16 років ув’язнення за звинуваченнями в шпигунстві, які він і уряд США неодноразово відкидали.

Алсу Курмашева, що має російське та американське громадянство, була засуджена 22 липня до шести з половиною років колонії за поширення так званих "фейків" про російську армію. Як раніше повідомляв Голос Америки, Радіо Свобода засудило справу проти Курмашевої як політично мотивовану.

Володимира Кара-Мурзу засудили у квітні 2023 року до 25 років позбавлення волі, зокрема за поширення, за словами російської влади, "неправдивої" інформації про армію РФ. Правова організація Amnesty International заявила, що звинувачення проти Кара-Мурзи пов'язані "виключно з його правом на свободу слова".

CNN пише, що обмінюють ще "низку американців", і додає, що "обмін проходить після місяців таємних і складних переговорів між Москвою та Вашингтоном, під час яких американські дипломати шукали по всьому світу пропозиції спонукати Росію звільнити американців".

Раніше США звинувачували Росію в арешті американських громадян за безпідставними звинуваченнями з метою використання їх у домовленостях про обмін полоненими для звільнення росіян, засуджених за кордоном.

Дивіться також: Зеленський каже, що Росія має бути на "другому саміті миру"