Стівен Пайфер про парламентські вибори і завдання українського уряду

Your browser doesn’t support HTML5

Додаткова допомога США можлива, якщо будуть реформи - екс-посол США

Висока оцінка виборчому процесу з боку міжнародних спостерігачів є підтвердженням того, що Україна знає, як і що вона може проводити демократичні вибори. Якщо ж дивитись на результат, то видно, що українці у переважній більшості проголосували за реформи. Тепер справа за політиками сформувати міцну коаліцію і ці реформи провести. Стівен Пайфер каже:

«Якщо дивитись на можливу конфігурацію коаліції, то є низка партій, які можуть об’єднатись, за умови якщо вони погодяться на широку коаліцію. Виглядає на те, що президент Порошенко та прем’єр-міністр Яценюк обговорюють можливість спільної роботи і визначають уже можливу конфігурацію коаліції. Я сподіваюсь що їм вдасться це зробити, бо деякі реформи, наприклад децентралізація влади, вимагатиме конституційної більшості».

Стівен Пайфер каже, що швидке формування коаліції, призначення прем’єра та затвердження уряду є бажанням не лише українців але й очікуваннями партнерів України на Заході:

«Тут на Заході, зокрема у Вашингтоні, великі сподівання покладають на те, що провівши вибори, Україна зможе почати швидко діяти і вирішувати існуючі проблеми. Позиція Заходу буде полягати у підтримці реформ. Уряд США виділив 300 мільйонів доларів допомоги цього року, додатково до мільярда доларів кредитних гарантій. Але перед тим, як Вашингтон розгляне можливість надання додаткової фінансової допомоги, він мусить бути впевнений, що нова коаліція в Україні рухається до реальних економічних реформ».

Колишній посол США в Україні називає низку першочергових кроків, які повинен здійснити український уряд для реформування країни:

«Перш за все це економічні реформи, передбачені Міжнародним валютним фондом. Друге вирішення проблем енергетичного сектора, і третє – це боротьба з корупцією. Кроки уряду в боротьбі з корупцією будуть ключовими в оцінці ефективності уряду та парламенту з боку українців та Заходу».