"Час вклонитися великій українській культурі". У США оголосили тур Національного балету України

Кадр з промовідео про американський тур Національного балету України Національного театру опери та балету імені Тараса Шевченка

Вперше в історії незалежної України трупа Національного балету України з Національного театру опери та балету імені Тараса Шевченка прибуде з туром до Сполучених штатів і виступить у 16-ти американських містах.

Тур анонсували у вівторок, 6 серпня, під час пресконференції в Українському домі у Вашингтоні.

"Національний балет України офіційно не гастролював у США понад 30 років. Тому ця історія дуже особлива", - розповів соліст Національної опери України ім. Тараса Шевченка Микита Сухоруков, який долучився до пресконференції в онлайн-форматі.

Гастролі у США розпочнуться 8 жовтня із виступу в Центрі виконавського мистецтва імені Дж.Ф.Кеннеді у Вашингтоні.

"Можливість підтримати українських артистів та зміцнити зв'язки між ними та нашою аудиторією – це дуже особливо. Для нас велика честь прославляти танцюристів України, пересвідчитися в їхній дивовижній стійкості перед негараздами, та вітати їх у національному культурному центрі тут, у США", - наголосила під час презентації туру Джейн Райлі, директорка танцювальних програм Центру ім. Кеннеді.

Із балетним туром українці також виступатимуть у Філадельфії, Бостоні, Нью-Йорку, Маямі, Атланті та інших містах.

"У більшості міст, куди ми збираємося, цікавість до туру дуже висока"

"Цікавість до туру від більшості міст, у які ми збираємося, та з боку центрів мистецтв, у яких танцюватимуть артисти, дуже висока. Ми щойно завершили тур Канадою, який мав величезний успіх, і очікуємо, що тут на нас чекає такий же успіх", - розповів у коментарі Голосу Америки один з організаторів туру Едвард Кассес, президент американської компанії Princeton Entertainment Group.

За словами посолки України у США Оксани Маркарової, це "перший великий тур після того, як Україна стала незалежною від Радянського Союзу."

Маркарова додала, що ці гастролі - "значно більше, ніж просто вишуканий балет високого світового рівня".

"Це також символ стійкості та хоробрості українського народу, можливість знову відзначити багату та видатну культурну спадщину України, а також поділитися нею з усіма, поділитися нею з нашими друзями", - сказала посолка України у США під час пресконференції.

Трупа Національного балету України Національного театру опери та балету імені Тараса Шевченка

"Артисти мають зіграти свою роль у цій війні, чи на полі бою, чи на сцені"

До балетної трупи під час туру по США загалом увійдуть 44 танцюристи. Із них 25 - представники Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка, до них також долучаться члени ансамблю українського танцю із Канади "Шумка".

"Я справді вірю, що артисти мають зіграти свою роль у цій війні, чи на полі бою, чи на сцені. Ми розпочинаємо цей тур у США не лише для того, щоб показати світові нашу українську культуру. Нехай цей балет буде нагадуванням про те, що ми — нація людей, об’єднаних не лише спільним ворогом. Ми маємо власну мову, культуру, мистецтво, красу та історію", - розповіла прима Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка Наталія Мацак.

Вона додала, що з початком повномасштабної війни Росії проти України багато танцюристів виїхали з країни, а частина вирушила на передову, тоді як інші продовжують "збереження української ідентичності й культури".

Своєю чергою, генеральний директор - художній керівник Національного театру опери та балету імені Тараса Шевченка Петро Чуприна розповів, що до повномасштабного російського вторгнення в Національному академічному театрі опери та балету щомісяця показували по 26-27 вистав, половина з яких були балетними.

Є ще одна особливість роботи театру в умовах війни. Наш глядацький зал розрахований на 1304 місця, однак зараз ми приймаємо не більше 460 глядачів

"Зараз ми показуємо не більше 16-17 вистав, із них балетних - 8, максимум - 9. Є ще одна особливість роботи театру в умовах війни. Наш глядацький зал розрахований на 1304 місця, однак зараз ми приймаємо не більше 460 глядачів. Це зумовлено місткістю бомбосховища в підвальному приміщенні театру, де ми не можемо гарантувати безпеку більшій кількості глядачів", - сказав Чуприна.

Він також зазначив, що до війни в репертуарі театру було понад 30 найменувань балетних вистав, і впродовж минулого театрального сезону вдалося відновити показ 20-ти.

"До гастрольного турне ми готувалися з особливою ретельністю і підготували унікальну програму, до якої увійшли однозначно твори високої художньої цінності, які будуть виконуватися нашими майстрами найвищого рівня", - додав Чуприна.

"Під час туру ми тримаємося якомога далі від усього російського"

У програмі туру зазначено, що українські артисти виконають твори "з репертуару класичного балету, багато з яких були адаптовані для трупи українських хореографів".

Попри те, що у програмі вказані такі балетні постановки, як "Дон Кіхот", "Баядерка", "Арлекінада", які вперше прославилися на сценах "Большого театру" та "Ермітажу" у Санкт-Петербурзі, та до створення яких долучився французько-російський театральний діяч Маріус Петіп, а також вистава "Dying Swan", першу хореографію до якої створив росіянин Михайло Фокін, в американській компанії, що займається організацією туру, в коментарі Голосу Америки запевнили, що в програмі не буде нічого "по-справжньому російського".

"Під час туру ми тримаємося подалі від усього російського. Настав час вклонитися великій культурі України. І це наш план", - сказав Едвард Кассес. - Я не думаю, що хтось піде з вечора з думкою, що щось пропустив. Бо в програмі не буде нічого, що було б по-справжньому російським. Від "Dying Swan" до "Гопака" у виконанні "Шумки" - це буде неймовірно гарний вечір танцю."

Раніше, у жовтні 2022 р., в інтерв'ю українським ЗМІ прима-балерина Наталія Мацак пояснювала, що, на її думку, "існує величезна різниця між походженням балету та його постановкою".

"Неправильно називати "російськими" балети, на які в кожного театру у світі вже десятки років є по 2-3 власні редакції. Ці вистави створюються величезною кількістю митців, художники створюють ексклюзивні декорації та костюми, режисери – свої сценографії, балетмейстери – авторську хореографію та редакцію... Треба розуміти, що Росія від цього лише виграє, привласнюючи собі не лише класичну спадщину, а й усе, що хоча б опосередковано з нею пов’язано, всі авторські постановки. Росія взагалі давно нічого не створює. Вони просто мають дивовижне вміння брендувати все під своє ім'я", - зазначала Мацак.

Фото ансамблю українського танцю "Шумка" з Канади.

"Турне передає наш дух, наші традиції, наш менталітет", - наголосив своєю чергою Петро Чуприна.

Микита Сухоруков також зазначив, що "ця балетна постановка є грандіозним святкуванням багатої української культурної спадщини, з акцентом на наших відомих композиторів".

Частину прибутку від продажу квитків та всі пожертви, зібрані під час туру, планують передати на благодійність, розповіли в балетній трупі.

"Пожертви від спонсорів, донорів і глядачів протягом усього туру покращать життя тисячам українських родин, які не просили цієї війни, але страждають від неї", - розповів Джеремі Кортні, засновник і генеральний директор організації HUMANITE Peace Collectivе.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Білоруська етнографиня колекціонує та реставрує український автентичний одяг. Відео