США про Путіна та Африку: Важливо притягнути до відповідальності воєнних злочинців, включаючи російських лідерів

Президент Росії Володимир Путін тисне руку президенту Південної Африки Сирілу Рамафосі після зустрічі з делегацією лідерів африканських країн у Санкт-Петербурзі, Росія, 17 червня 2023 року. Yevgeny Biyatov/Host photo agency RIA Novosti via REUTERS

Зважаючи на ситуацію довкола планованого візиту президента РФ Путіна до Африки, Білий дім залишає рішення за лідерами континенту, але наголошує, що воєнні злочинці повинні бути покарані.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки заявив Джон Кірбі, координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США.

“Лідери Південної Африки говоритимуть самі за себе. А ми зі свого боку вважаємо, що це важливо притягнути до відповідальності усіх, хто винен у звірствах та воєнних злочинах, скоєних в Україні. Включаючи російських лідерів”, – сказав Кірбі.

Як відомо, планувався візит Путіна до ПАР на саміт БРІКС. ПАР є членом Міжнародного кримінального суду, тож зобов'язана відреагувати на ордер на арешт Путіна, який МКС видав за звинуваченнями у скоєнні воєнного злочину примусового переміщення українських дітей.

Напередодні президент ПАР Сиріл Рамафоса звернувся до МКС із запитом про дозвіл не арештовувати російського президента. Він наголошував, що такий арешт міг би означати війну з Росією, якою погрожувала Москва.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан заявив, що Південна Африка повинна вчинити «правильно» і дотримуватися міжнародного права, якщо російський президент Володимир Путін особисто відвідає саміт блоку БРІКС в Йоганнесбурзі наступного місяця.

Утім, у середу офіс президента ПАР повідомив, що президент Путін "за взаємною домовленістю" не поїде на саміт БРІКС.

Дивіться також: Путін не поїде до Південної Африки, де його могли б заарештувати

Держдепартамент США з огляду на це заявив, що Росія значно втратила авторитет у світі, а її президент став “міжнародним ізгоєм”, який не може залишити межі власної країни, цитував представника Держдепу Голос Америки.

Кірбі також прокоментував перебування в Африці бойовиків "Групи Вагнера". Він заявив, що наразі ще невідомо, скільки з них отаборяться у Білорусі та скільки у Африці, а хто з найманців буде залучений до війни Росії в Україні.

США продовжують уважно стежити за їх переміщеннями, додав посадовець.

Як повідомляв Голос Америки, найманці ПВК “Групи Вагнера”, проти якої діють широкі міжнародні санкції, готуються встановити постійну присутність на території Білорусі, стверджує американський Інститут вивчення війни ISW.

На думку старшого радника лідерки опозиції Білорусі Світлани Тихановської Франака Вячорки, присутність “Групи Вагнера” в Білорусі закріплює залежність Білорусі від Росії. У коментарі Голосу Америки він назвав непереконливою версію, згідно з якою вагнерівці, які мають бойовий досвід, нібито лише навчатимуть і тренуватимуть “необстріляних” білоруських солдатів і офіцерів.

Сама Тихановська заявила, що присутність вагнерівців в Білорусі додає нестабільності в Білорусі.

Дивіться також: Вагнерівці готуються залишитись в Білорусі на постійній основі - експерти