Російські високопосадовці здійснюють візити до Ірану й КНДР

Секретар Ради безпеки РФ Сергій Шойгу та лідер Північної Кореї Кім Чен Ин у Пхеньяні, 14 вересня. Фото: North Korea's official Korean Central News Agency KCNA via REUTERS

Секретар Ради безпеки РФ Сергій Шойгу прибув нині із неоголошеним візитом до Ірану. Минулого тижня Шойгу зустрічався із лідером Північної Кореї Кім Чен Ином у Пхеньяні.

Напередодні Державний департамент висловив стурбованість розширенням воєнної співпраці між Північною Кореєю та Росією, а минулого тижня американські та європейські уряди наклали на Іран нові санкції за передачу РФ іранських балістичних ракет, які Кремль зможе використати у своєму незаконному вторгненні в Україну.

Москва, Пхеньян і Тегеран продовжують заперечувати постачання зброї для Росії, однак країни продовжують зміцнювати військові зв'язки. Зокрема нині до Москви прибув міністр закордонних справ КНДР Чхо Сон Хуей, й під час його зустрічі із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим йшлось про поглиблення "стратегічного партнерства". У червні президент РФ Владімір Путін відвідав Північну Корею.

Днями також Алі Акбар Ахмадіан, секретар Вищої ради національної безпеки Ірану, провів переговори із Путіним у Санкт-Петербурзі під час зустрічі представників країн BRICS (куди входять Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР, Іран, Єгипет, Ефіопія та ОАЕ).

У травні Путін здійснив візит до Китаю, де сторони підтвердили "безмежну дружбу", відсутність "заборонених" сфер співпраці, а також китайський лідер Сі Цзіньпін прийняв запрошення поїхати наступного місяця до Росії для участі в саміті BRICS.

Хоча Іран є одним із ключових військових спонсорів Росії й передав їй раніше безпілотники для використання у війні в Україні, а Китай підтримує Кремль технологіями, днями під час Ялтинської європейської стратегії Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, підкреслив, що найбільшою загрозою для України залишається саме співпраця РФ і КНДР.

"Як керівник розвідки, я можу вам прямо сказати, що найбільша проблема від усіх цих союзників Росії, - це саме від Північної Кореї, бо ті обсяги військової продукції, яку вони постачають, в реальності впливають на інтенсивність ведення бойових дій", - сказав Буданов.

Глава української розвідки додав: "З приходом північнокорейського корабля, який доставляє вантаж із боєприпасів, через 8-9 днів максимально інтенсифікуються бойові дії протягом до двох тижнів, і це пряма залежність, вони постачають шалені обсяги артилерійських боєприпасів, що є критичним для РФ".

Раніше Голос Америки повідомляв, що на думку аналітиків, російська влада активізувала військову співпрацю з КНДР та Іраном, бо Кремль готується до скорочення власних запасів зброї та стає більш залежним від автократичних партнерів.

У статті використано матеріали Reuters

Дивіться також: Посолка США при ООН: ми вже ознайомилися з планом президента Зеленського щодо закінчення війни