FT: Данія може почати блокувати танкери із російською нафтою у Балтійському морі. Оновлено

Ілюстративне фото. Російський нафтовий танкер у Новороссійську, 11 жовтня 2022. AP Photo

Данія може почати інспектувати та потенційно блокувати танкери з російською нафтою, що проходять через її води у Балтійському морі, пише Financial Times.

60% усього морського експорту російської нафти транспортується через Балтійське море, й усі танкери, що виходять з моря до міжнародних ринків, мають пройти вузькі данські протоки. За словами джерел видання, Данія перевірятиме танкери, що проходять через ці протоки без західного страхування, відповідно до законів, які дозволяють державам інспектувати судна, що можуть становити загрозу для навколишнього середовища.

Майже рік тому у відповідь на повномасштабне вторгнення Москви в Україну країни "Групи семи" запровадили ліміт в 60 доларів за барель на російську сиру нафту в межах зусиль не дозволити Кремлю використовувати прибутки з продажів для фінансування війни в Україні. Обмеження G7 вимагає, щоб західні страховики суден покривали лише ті російські постачання, за якими нафта продавалася менше ніж за 60 доларів за барель.

У ЄС стурбовані тим, що незахідні страхові поліси можуть бути неефективними у випадку розливу нафти. Крім того, багато вантажів російської нафти перевозять так званий "тіньовий флот" - старі судна, що несе ризики серйозної екологічної катастрофи.

Цього тижня ЄС має розглянути новий пакет санкцій, що включають націлювання на судноплавні компанії, які продають свої старі кораблі "тіньовим флотам" Росії, і країни, які дозволяють цим кораблям плавати під своїми національними прапорами. Водночас як пише Reuters із посиланням на дипломатів у ЄС, у пропозиції Європейської комісії щодо посилення обмеження ціни на російську сиру нафту в 60 доларів за барель не містить згадок про інспекції танкерів у данських протоках або Данії.

У Кремлі у відповідь на прохання прокоментувати повідомлення у FT заявили, що всі сторони повинні дотримуватись "міжнародних правил комерційних перевезень", пише Reuters.

Дивіться також: Україна і Британія домовились про доступніше страхування кораблів у Чорному морі

Саме російську владу західні лідери звинувачували у використанні їжі як зброї за те, що Москва блокувала суховантажі з українським зерном у Чорному морі.

До повномасштабної війни в Україні вся російська нафта, експортована з Балтійського моря, прямувала до Європи, але після того основна маса почала йти до Індії, Китаю, Єгипту та Туреччини.

Конвенція ООН з морського права, яка регулює морський рух, містить положення, які дозволяють державам "ініціювати провадження, включаючи затримання судна", якщо є "чіткі об’єктивні докази" того, що судно становить серйозну загрозу забруднення узбережжя. Джерела FT водночас зазначають, що відкритим залишається питання про те, що робитиме Данія, якщо судно із російською нафтою відмовиться зупинитися.

Дивіться також: Washington Post: український офіцер координував атаки на "Північний потік"