У жовтні Росія зазнала чи не найбільших втрат на фронті, каже розвідка Естонії

Сили ЗСУ ведуть вогонь гаубицею D30 неподалік Торецька, 25 жовтня 2024. REUTERS/Stringer

Втрати російських військ у жовтні можуть сягнути близько 40 тисяч осіб, заявив Янек Кессельманн, заступник командувача Центру військової розвідки Естонії.

Кессельманн сказав естонському виданню ERR News, що просування збройних сил РФ стало можливим завдяки масованим бомбардуванням, включаючи касетні бомби, атаки дронів та вогонь непрямого наведення: "Цей ефект здійснюється так званими "м’ясними штурмами" де Росія цинічно витрачає своїх людей".

"Втрати в Росії досить великі. І, схоже, в Росії у цей місяць будуть одні із найбільших втрат... За нашими оцінками, протягом місяця ворог втратить десь близько 40 тисяч солдатів пораненими і вбитими", - додав Кессельманн.

Тим часом нещодавно аналітичний центр Інститут дослідження війни (ISW) повідомляв, що "російська регіональна влада значно збільшує одноразові бонуси для російських військовослужбовців за контрактом, щоб підтримувати темпи формування російських сил (приблизно 30 000 військових на місяць), що підкреслює той факт, що Росія не має необмеженого резерву людської сили і повинна фінансово та соціально рахуватися з постійним ростом втрат".

"Путін, швидше за все, вважає, що оголошення чергової хвилі часткової мобілізації або запровадження загальної мобілізації коштуватиме надто багато для його режиму, і тому вдався до "криптомобілізації" (crypto-mobilization - йдеться про неоголошену публічно мобілізацію, - ред.) яка, здається, створює все більший тиск на російську економіку воєнного часу", - пишуть автори звітів ISW.

Вони додають, що російські ресурси обмежені, і президент РФ Путін не може нескінченно рахуватися з цими витратами.

Нині в інтерв'ю Times of India президент України Володимир Зеленський заявив, що втрати Росії на війні становлять близько 650 тисяч осіб пораненими та вбитими: "Росія сама вбила дуже багатьох росіян. Дуже багато мобілізованих російських солдатів було вбито із самої ж російської армії через те, що вони боялися йти вперед, наступати, гинути під кулями або бути пораненими. Вони тікали назад і там їх убивала їхня ж армія... Вони (РФ – ред.) не рахують кількості".

За оцінками Генштабу ЗСУ, станом на 28 жовтня загальні втрати Росії за час повномасштабного вторгнення перевищили 690 тисяч військових. А за минулу добу, повідомляє українське військове керівництво, Росія втратила близько 1 680 особового складу.

Нагадаємо, за даними Wall Street Journal станом на вересень, загальні втрати військових Росії й України з початку повномасштабної війни РФ 2022 року могли перевищити мільйон: серед них 80 тисяч загиблих вбитих українських військових, 200 тисяч російських, а також по близько 400 тисяч поранених українців та росіян. Українська влада заявила, що справжні втрати "значно менші".

Україна та Росія офіційно не розкривають свої втрати.

Дивіться також: Незмінна підтримка України та збільшення витрат на оборону: опозиція здобула перемогу на виборах у Литві