Сценарії завершення війни в Україні: огляд прогнозів експертів

Місцевий житель серед бетонних перешкод у місті Покровськ Донецької області, 20 жовтня 2024 року. Західні оглядачі наголошують, що важливим є не лише завершення війни, а і безпекові гарантії для України на майбутнє. Genya SAVILOV/AFP

На тлі оприлюдення “плану перемоги” українським президентом західні експерти обговорюють перспективу його прийняття союзниками.

А також аналізують потенційні сценарії закінчення війни Росії проти України.

3 сценарії та їхні наслідки для Європи і світу

Геміш Де Бреттон-Гордон, колумніст The Telegraph і колишній офіцер британської армії запропонував 3 такі сценарії та озвучив їхні наслідки для Європи і світу.

На його думку, є лише три можливі результати війни у нинішній критичний період.

Найгіршим із них він назвав перемогу Росії. Це, каже Бреттон-Гордон, фактично призведе до війни з НАТО, де Британія опиниться на передовій “незважаючи на недостатню кількість ресурсів і занедбану армію”.

Найкращим сценарієм оглядач назвав припинення вогню на українських умовах, коли Росія поступиться всіма незаконно окупованими нею територіями, а Україна повернеться до своїх кордонів 2014 року.

“Однак досягнення цього вимагає повної відданості НАТО та повної підтримки плану Зеленського”, – наголошує експерт.

Третій і найбільш ймовірний результат, каже він (у разі, якщо план Зеленського проігнорують) – припинення вогню на російських умовах, тобто території, незаконно окуповані Росією, будуть визнані російськими.

Бреттон-Гордон застерігає: “Це, на додаток до жахливих страждань людей у цих регіонах, не принесе довготривалого миру в Європі”.

Уряд Британії оглядач звинувачує у “втраті інтересу до України” та нерозумінні військових і стратегічних наслідків “дозволу” для Росії досягти успіху.

Бреттон-Гордон додає, що Росія має набагато більш серйозну загрозу, ніж ядерна зброя – хімічну зброю, як то “Новачок”. При цьому, каже експерт, немає жодних західних погроз стримування у відповідь.

“Якщо ми не зможемо повністю підтримати план Зеленського, це лише додасть сміливості Путіну, який вважає більшість західних лідерів слабкими та нездатними приймати сміливі рішення”, – каже Бреттон-Гордон.

Він також заявив, що Європі час серйозно озброюватися з огляду на “присутність Північної Кореї у Європі”. Йдеться про інформацію стосовно відправки північнокорейських солдатів на підсилення російської армії.

Дивіться також: CNN про відео солдатів Північної Кореї: одна з найбільших армій світу готується підсилити війну Росії проти України

4 сценарії завершення війни та стратегічний виклик для України

Зі свого боку аналітичний центр Chatham House з Лондона оприлюднив 4 сценарії завершення війни в Україні, разом із оцінкою майбутніх політичних та економічних викликів.

Чотири можливі результати повномасштабної війни Росії проти України, за оцінками аналітиків Chatham House, виглядають так:

  • довготривала війна – конфлікт, який випробовує межі можливостей кожної зі сторін
  • заморожений конфлікт – перемир’я, яке стабілізує лінію фронту
  • перемога України – зміна політики Заходу щодо підтримки, що дозволяє Україні змусити Росію повернутися принаймні до лінії розмежування 23 лютого 2022 року
  • поразка України – прийняття Україною російських умов капітуляції (зміна уряду, демілітаризація, нейтралітет) і територіальні втрати


“Незалежно від того, який сценарій справдиться, далекосяжні та травматичні соціологічні, економічні та політичні наслідки війни будуть неминучими”, – вважають у лондонському аналітичному центрі.

Відтак, головний стратегічний виклик, який постане перед Україною після скасування воєнного стану, полягає в тому, “чи зможе країна зберегти достатню єдність і рішучість зміцнити свої інституції та економіку, щоб дозволити їй відновитися та захиститися від майбутніх нападів”.

Нові політичні гравці, в тому числі військові ветерани та представники громадського волонтерського руху, які прагнуть викорінити українську систему кланового капіталізму, прогнозує Chatham House, змагатимуться за владу проти усталених інтересів, які прагнуть захистити свої позиції.

Характер будь-якої мирної угоди, прийнятної для України, визначатимуть такі умови, йдеться у аналітичному звіті: скільки території контролюватиме країна, розмір економічних збитків, рівень втрати населення, рівень безпеки та рівень необхідних інвестицій у захист для стримування подальшої агресії.

Росія зробила з "вічної війни" власну національну ідею

З посиланням на російських істориків, Chatham House зазначає, що Росія схильна до безкінечної війни, що стала її національною ідеєю:

“Для нинішньої російської влади війна є інструментом збереження єдності суспільства і забезпечення легітимності її правління, навіть якщо це вимагає посилення репресій”.

Дивіться також: Залужний дякує Заходу, але називає неадекватною протидію російській агресії

Розкол між українцями після війни і лють на росіян

Жодна інша країна пострадянського простору не має рівня соціальної організації України, однак громадянське суспільство було суттєво пошкоджене війною, пише автор звіту Chatham House.

Він прогнозує розкол серед українців – між тими, хто залишився в країні, і тими, хто виїхав. Як і напружені відносини між тими, хто пережив різні рівні інтенсивності бойових дій під час війни.

А публічна лють на росіян, які підтримували війну, і колективне прагнення до справедливості буде домінантою української політики в найближчі роки, вважають дослідники.

При цьому поразка Росії та суд над її політичним і військовим керівництвом допоможе подолати нинішнє виснаження і травма поступово вщухне.

Дивіться також: Відмовитися від громадянства України чоловіки зможуть лише особисто її відвідавши. Жінкам послуги доступні за довіреністю

"Єдиний спосіб"

Водночас видання Financial Times нагадує: президент України Володимир Зеленський заявив, що офіційне запрошення приєднатися до НАТО є “єдиним способом”, яким Україна може пережити вторгнення Росії.

Це – один з пунктів українського “плану перемоги”.

Дивіться також: Пропозиція Зеленського замінити війська США в Європі солдатами ЗСУ є «недоречною» – президент ПА НАТО

“Війна не закінчиться, поки Путін не відчує, що він повинен її закінчити. А він розуміє лише силу. Це залежить не від Росії, а від волі наших партнерів. Більшість на нашому боці. Але ми повинні тиснути на інших”, – сказав Зеленський у інтерв'ю FT.

Він також заявив, що західні посадовці, які пропонують домовленості, згідно з якими Київ обмінює окуповану Росією територію на членство в НАТО, не консультувалися з ним.

Зеленський закликав обговорити це відверто.

“Війну потрібно закінчити швидко" ексрадник Держдепу

Раніше цього року видання Foreign Affairs опублікувало аналітичний прогноз про те, що єдиним шляхом до закінчення війни було б надання Україні “інструментів для перемоги” замість поступового виділення тих чи інших видів зброї, як це практикувалося упродовж війни.

“Поступовий підхід президента Джо Байдена не працює. Натомість це призвело до тривалої та трагічної війни на виснаження. Показники України в минулому році підняли похмуру перспективу перемоги Росії, яка призведе до того, що Київ піде під імперське панування Москви”, – застерігає автор публікації, Якуб Ґриґель, професор політики в Католицькому університеті Америки, колишній старший радник в Управлінні планування політики Державного департаменту США.

“Війну потрібно закінчити — і закінчити швидко... Щоб зробити такий результат можливим, Вашингтон та його союзники повинні суттєво та швидко покращити військову позицію України за допомогою значного вливання зброї, і не встановлювати обмежень на її використання, – вважає він. – Найреалістичніший шанс для миру з’явиться, якщо українські війська зможуть… відправити російські сили назад за кордони, актуальні до 2022 року”.

При цьому Ґриґель наголошує, що новообраний президент США “міг би стати каталізатором зміни політики” та “скористатися нагодою, щоб показати американську силу і припинити конфлікт”, зміцнивши міжнародну репутацію Сполучених Штатів і дозволивши Вашингтону “повернутися до інших пріоритетів”.

Дивіться також: Чому план Зеленського може бути "далеким від негайної перемоги". Огляд західних реакцій

Foreign Affairs висловлює розуміння, що Росія залишатиметься потужною ядерною державою, яка “плекатиме глибокі прагнення відновити свою імперську велич”. Але для досягнення цієї мети їй потрібна Україна, йдеться у статті.

Це дало б їй можливість загрожувати решті Європи та контролювати європейську політику.

“Без України Росія є лише азіатською державою, яка стрімко втрачає позиції перед Китаєм”, пише FA, тому “немає жодного стратегічного обґрунтування для Вашингтона продовжувати конфлікт шляхом поставок “крапля за краплею”.

Колишній радник Держдепу переконує: політика, спрямована головним чином на уникнення ескалації, не врятує Україну та не стабілізує східний кордон Європи.

Дивіться також: Байден закликав європейських партнерів  "підтримати нашу рішучість" у допомозі Україні

Стосовно офіційної позиції США, президент країни мав змогу обговорити спільну з європейськими союзниками стратегію цього тижня під час його візиту до Німеччини.

Наприкінці свого президентства Джо Байден закликав союзників в Європі не зменшувати допомогу Україні.

Як повідомляв Голос Америки, в уряді США висловлюють підтримку України, але утримуються від коментарів щодо "плану перемоги" Зеленського.

Як повідомляв раніше Голос Америки, США підтримують справедливий мир в Україні і вивчають "план перемоги" президента України Володимира Зеленського. Про це 18 жовтня заявив радник з питань комунікацій у сфері нацбезпеки адміністрації Байдена Джон Кірбі.

“Президент вдячний президенту Зеленському за те, що він обговорив план перемоги у Овальному кабінеті. Очевидно, ми все ще вивчаємо деталі, я не збираюся вдаватися в кожну дрібницю, але я скажу, що ми підтримуємо план президента Зеленського щодо справедливого миру”, – сказав Кірбі журналістам.

Дивіться також: «Путін прорахувався на всіх рівнях». Президент ПА НАТО про Україну в альянсі, солдатів з Північної Кореї та ядерну зброю