Спеціальні потреби

CNN про відео солдатів Північної Кореї: одна з найбільших армій світу готується підсилити війну Росії проти України


Кадр з телесюжету Південної Кореї про північнокорейських солдатів. Розвідка Південної Кореї застерігає союзників про підсилення російської армії військовослудбовцями із Північної Кореї. Сеул, Південна Корея, 18 жовтня 2024 р. AP Photo/Ahn Young-joon
Кадр з телесюжету Південної Кореї про північнокорейських солдатів. Розвідка Південної Кореї застерігає союзників про підсилення російської армії військовослудбовцями із Північної Кореї. Сеул, Південна Корея, 18 жовтня 2024 р. AP Photo/Ahn Young-joon

Американський канал CNN оприлюднив відео, надане українським Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, на підтвердження даних розвідки Південної Кореї (NIS) про те, що 1500 солдатів було відправлено до Росії на військову підготовку.

На відео видно, як північнокорейські солдати отримують уніформу та спорядження на російській навчальній базі, ймовірно готуючись до відправки на лінію фронту в Україні, пише CNN.

Видання також публікує анкету, яку заповнюють новобранці із Північної Кореї – верхня частина форми написана російською мовою, а розміри головних уборів, форми та взуття – корейською.

CNN також підтвердили геолокацію ще одного відео, поширеного у соцмережах, де північнокорейські війська прибувають на полігон у Сергіївці, неподалік від кордону Росії з Китаєм.

“На відео на задньому плані чути, як російськомовний говорить “ми не можемо їх знімати”, а потім додає: “Їх більше… їх тут мільйони. Ось і нове підсилення. Це лише початок. Є ще”, – цитує канал.

Докази участь військ КНДР у війні Росії

Ці докази ймовірно підтверджують, пише CNN, стурбованість Києва тим, що Північна Корея готується до більш прямої ролі у війні Росії проти України.

Водночас міністр оборони США Ллойд Остін заявив 19 жовтня, що він не може підтвердити повідомлення про те, що Північна Корея направила війська до Росії для можливого їхнього використання у війні в Україні, повідомляв Голос Америки.

Разом з тим, США висловили стурбованість повідомленнями про те, що солдати Північної Кореї воюють на боці Росії. Голос Америки цитував Шона Саветта, речника Ради нацбезпеки Сполучених Штатів, котрий сказав:

“Ми не можемо підтвердити, чи ці повідомлення точні, але якщо це правда, це означатиме небезпечний розвиток війни Росії проти України”.

Зі слів Саветта, якщо Північна Корея приєднається до Росії, США консультуватимуться зі своїми союзниками та партнерами щодо наслідків “такого драматичного кроку”.

Президент України Володимир Зеленський вже неодноразово на міжнародних майданчиках заявляв про поглиблення альянсу між Росією та Північною Кореєю, а також повідомив цього тижня на саміті НАТО, що “тисячі” північнокорейських військ прямують до Росії.

Розвідки України та країн НАТО про північнокорейських солдатів

Під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте у Брюсселі 17 жовтня Зеленський повторив цю інформацію, і після слів Рютте, що НАТО не готове підтвердити таку інформацію журналістам, наголосив, що українська розвідка, натомість, має точні дані про участь північнокорейців у російській війні.

Це неодноразово підтверджували і українські військові у повідмоленнях в соцмережах. А очільник волонтерського фонду “Повернись живим”, ветеран АТО Тарас Чмут у мережі X написав:

“КНДР може стати серйозним гравцем у нашій війні. Окрім близько 70% зовнішніх поставок боєприпасів, тут ще може бути великий мобілізаційний ресурс — одномоментне посилення якоїсь ділянки фронту близько 10 тисячами підготовлених військовослужбовців на фоні тотальної кризи в ЗСУ може призвести до прориву фронту з виходом на оперативний простір”.

Так Чмут прокоментував інформацію, поширену виданням The Washington Post, про те, що у Росії кілька тисяч солдатів із Північної Кореї проходять підготовку, та до кінця року їх можуть перекинути в Україну.

CNN наголошує, що це може стати першим значним втручанням Північної Кореї в міжнародний конфлікт.

КНДР, пише видання, має одну з найбільших армій світу з 1,2 мільйона солдатів, але багатьом її військам бракує бойового досвіду.

З цього приводу генерал Чарльз Флінн, командувач Азіатсько-Тихоокеанського регіону армії США заявив на заході у Вашингтоні, що участь північнокорейського персоналу в конфлікті дозволить Пхеньяну вперше отримати зворотний зв’язок щодо застосування своєї зброї в реальному часі:

"Такий зворотній зв’язок із реального поля бою для Північної Кореї надасть їй можливість вносити корективи у свою зброю, боєприпаси, їхні можливості та навіть своїх людей. Мене це дуже хвилює".

Війська КНДР є "загадкою для західних держав"

Попри закритість КНДР та твердження про брак досвіду у півнокорейських військ, The Telegraph закликає не недооцінювати їхні спроможності.

Газета наголошує, що Сили спеціальних операцій Північної Кореї (SOF) є "одним із найсекретніших підрозділів такого роду у світі та є загадкою для західних держав". Вони "виглядають лояльними та добре навченими, але не мають сучасного військового обладнання".

The Telegraph не береться прогнозувати, "яку саме роль виконуватимуть неросійськомовні сили спеціального призначення на східному фронті України".

Тоді як українська розвідка вважає, що "перші 2600 солдатів" з КНДР вирушать у Курську область Росії. "А куди будуть направлені решта північнокорейських військ – поки невідомо", - сказав очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв’ю виданню The War Zone.

Північнокорейські війська, на його думку, будуть готові вже до 1 листопада та використовуватимуть російську техніку й боєприпаси.

"Щоб воювати проти США"

Північна Корея має обов’язкову військову службу для чоловіків до 10 років і до 5 років для жінок.

За інформацію катарського каналу Al Jazeera, державні видання КНДР торік стверджували, що 800 000 громадян добровільно приєдналися до армії Північної Кореї, "щоб воювати проти США".

Днями Офіційне центральне інформаційне агентство Кореї (KCNA) повідомило, що "1,4 мільйона молодих людей, включаючи студентів і представників молодіжних ліг, підписали петицію про вступ в армію".

Північна Корея стверджує, що ці люди "записалися в армію або знову приєдналися до неї" на тлі "загострення ситуації" з Південною Кореєю.

Згідно з даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), Північна Корея має 1,28 мільйона активних солдатів і близько 600 000 резервістів, разом із 5,7 мільйонів резервістів у неозброєних підрозділах Робітничо-Селянської Червоної гвардії, констатує Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG