США та Японія засудили співпрацю Пекіна і Москви, домовились створити штаб американських військ, щоб протидіяти загрозам Китаю

Держсекретар США Ентоні Блінкен, очільник Пентагону Ллойд Остін та міністерка закордонних справ Японії Камікава Йоко та міністр оборони Японії Кіхара Мінору провели зустріч у неділю в Токіо.

В заяві виданій за результатами зустрічі в форматі 2+2 міністри закордонних справ та міністри оборони США та Японії засудили "жорстоку, неспровоковану на невиправдану війну Росії проти України", "безвідповідальну ядерну риторику Росії", а також дії Китаю.

Держсекретар США Ентоні Блінкен, очільник Пентагону Ллойд Остін, міністерка закордонних справ Японії Камікава Йоко та міністр оборони Японії Кіхара Мінору провели зустріч у неділю в Токіо.

В спільній заяві сторони наголосили на "зростанні провокаційної співпраці Росії та КНР, включаючи спільні дії та тренування поблизу Японії та підтримку російської оборонної промислової бази з боку Китаю". Посадовці засудили і співпрацю Росії та Північної Кореї, що порушує резолюції РБ ООН, зокрема закупку балістичних ракет та боєприпасів і "висловили глибоке занепокоєння через можливу передачу зброї масового знищення чи технологій балістичних ракет до Північної Кореї".

Китай намагається "змінити міжнародний порядок на свою користь за рахунок інших", проводить дестабілізуючі дії в регіоні, "включаючи небезпечні перехоплення на мори, в повітрі, спроби зірвати видобуток ресурсів іншими країнами, та небезпечне застосування кораблів берегової охорони та морської поліції", йдеться в заяві. Також сторони засудили нарощування Китаєм арсеналу ядерної зброї.

Посадовці домовились посилити військову присутність США в Японії і створити штаб сил США, підпорядкований командувачу Індо-Тихоокеанських сил.

"Це буде найсуттєвіша зміна для сил США в Японії з часу їхнього створення і одне із найпотужніших покращень наших військових зв'язків з Японією за 70 років", - сказав Остін на спільній пресконференції в форматі 2+2 після зустрічі.

Наразі в Японії дислоковано 54 000 американських військових та сотні літаків, а також авіаносна група, повідомляють у Пентагоні.

Напередодні Блінкен висловив занепокоєння китайському міністру закордонних справ Ван Ї, через співпрацю Пекіна та Москви.

"Міністр ще раз заявив про серйозне занепокоєння підтримкою з боку КНР російської промислової бази і чітко заявив - якщо КНР не діятиме, щоб усунути цю загрозу для безпеки Європи, Сполучені Штати продовжать вживати відповідних дій", - заявив речник Держдепу Меттью Міллер за результатами зустрічі Блінкена та Ї, що відбулась в суботу в Лаосі на полях засідання міністрів країн Асоціації Південно-східних країн Азії (ASEAN).

"Від китайської сторони не було готовності вживати заходів", - вказав пресі неназваний посадовець США після зустрічі Блінкена та Ї.


Протягом минулого тижня Ї провів зустрічі міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та міністром закордонних справ Росії Лавровим.

Дивіться також: Держсекретар США висловив китайському колезі занепокоєння через підтримку Пекіном Москви