Трамп і Клінтон сподіваються зміцнити лідерство на праймеріз у п’яти штатах

Дональд Трамп і Гіллари Клінтон

Нью-йоркський мільярдер Дональд Трамп і екс-держсекретар США Гілларі Клінтон сподіваються зірвати черговий великий куш з делегатів на республіканських і демократичних праймеріз, які проходять у вівторок в п’яти штатах: Коннектикуті, Пенсільванії, Делавері, Меріленді і Род-Айленді.

Напередодні лідер республіканської гонки Трамп засудив «змову» своїх суперників і посилив атаки на систему висування кандидата в президенти від Республіканської партії.

«Це показує, наскільки вони жалюгідні», – сказав він, маючи на увазі своїх конкурентів.

Приводом до цієї заяви послужило оголошена в неділю безпрецедентна угода техаського сенатора Теда Круза і губернатора від Огайо Джона Кейсика про координацію своїх кампаній у трьох з 15 штатів, де ще не пройшли праймеріз.

За цією угодою, Кейсик припинить кампанію в Індіані, де голосування пройде 3 травня, щоб Круз отримав максимальне число голосів виборців, яким не подобається Трамп. Круз зробить те ж саме для Кейсика в Орегоні і Нью-Мексико, де праймеріз пройдуть пізніше.

Домовленість не відноситься до праймеріз у вівторок 26 квітня, де, як очікується, Трамп зміцнить своє і без того значне лідерство.

Проте, угода дає проблиск надії противникам Трампа, положення яких стає все більш складним. Справа в тому, що Трамп є єдиним республіканським кандидатом, який може забезпечити своє висунення ще до початку з’їзду партії. Але зробити це йому буде досить складно.

У вівторок мільярдерові потрібно перемогти принаймні в чотирьох з п’яти штатів. Зараз у його розпорядженні є голоси 845 делегатів, і йому не вистачає 392 делегатів до більшості в 1 237 голосів, необхідних для номінації.

Оскільки Круз і Кейсик уже не зможуть набрати 1 237 делегатів у ході праймеріз, їх єдина надія полягає в тому, щоб не дати Трампу отримати більшість і таким чином виключити його перемогу в першому турі голосування на партійному з’їзді. Якщо їх план вдасться, то в наступних турах голосування делегати зможуть вибрати іншого кандидата.

«Абсолютно ясно, що ніхто не отримає 1 237 делегатів, – оголосив Круз в понеділок. – Ми йдемо до з’їзду, де кандидати будуть конкурувати. А на такому з’їзді у Дональда Трампа будуть великі проблеми».

Трамп також став об’єктом критики зі боку демократів, де Гілларі Клінтон сподівається перемогти на праймеріз і практично забезпечити свою перемогу над сенатором від Вермонту Берні Сандерсом.

Екс-держсекретар ігнорувала Сандерса в своїх передвиборчих виступах у Делавері і звинуватила Трампа в тому, що він відірваний від життя середніх американців.

«Якщо ви хочете стати президентом Сполучених Штатів, то вам потрібно познайомитися з життям Сполучених Штатів, – сказала Клінтон. – Недостатньо просто прилітати на великому літаку, приземлятися, виступати з великою промовою і ображати всіх підряд».

Дивіться також: «Громадське радіо» - спосіб не грати за правилами режиму

Your browser doesn’t support HTML5

«Громадське радіо» - спосіб не грати за правилами режиму. Відео.