Гарріс і Трамп намагаються схилити на свій бік латиноамериканських виборців

Підготовка до відкриття крамниці у штаті Невада, 11 жовтня 2024 року. Латиноамериканці є другою за чисельністю групою у США і складають 22% виборців у Неваді. Демократи вигравали на виборах в Неваді з 2008 року, зараз Гарріс випереджає Трампа тут лише на пів пункту. AFP

Кандидатка у президенти від Демократичної партії Камала Гарріс заявила, що працюватиме над тим, щоб залучити більше коштів у громадські банки, щоб допомогти латиноамериканцям отримати позики для малого бізнесу. Водночас економічний "круглий стіл" республіканця Дональда Трампа, спрямований на латиноамериканських виборців, перетворився на тираду образ на адресу його опонентки, пише АР.

Гарріс сказала в інтерв’ю Telemundo (американська іспаномовна телевізійна мережа – ред.), що "нам потрібно побудувати сильну економіку, яка підтримує робітничий клас".

"Я знаю, що латиноамериканським чоловікам часто важко отримати кредити в банках через їхні зв’язки та той факт, що все не влаштовано так, щоб вони відповідали вимогам", — сказала вона в інтерв’ю англійською мовою, яке було перекладено іспанською.

Вона додала, що працює над тим, щоб залучити більше капіталу в менші локальні банки, які краще розуміють громаду, та могли б надавати їм такі позики.

У відповідь на заяви Трампа про те, що вона соціалістка, вона сказала: "Я капіталістка. Я прагматична капіталістка".

Трамп тим часом описав Гарріс як "ліниву", критикував зелену енергетику та говорив про "надзвичайну" президентську владу під час виступу у своєму гольф-клубі в Доралі, передмісті Маямі.

Наполягаючи, що президент Джо Байден не потребує схвалення Конгресу для стримування нелегальної імміграції, він сказав: "Як президент, ви маєте величезну силу — це називається надзвичайна влада. Ви маєте надзвичайну силу".

Трамп також продовжував критикувати Гарріс за "низький IQ" і "лінь", (слово, яке давно використовується для приниження темношкірих людей у расистських термінах, – ред.) і за те, що вона не проводила жодних публічних заходів у вівторок. Вона була у Вашингтоні на зустрічах і мала дати телевізійні інтерв’ю Telemundo та NBC після більш ніж двох тижнів кампанії.

"Хто в біса бере вихідний, коли у вас залишилося 14 днів?" – запитав він.

Кампанії Трампа та Гарріс звернулися до аудиторії латиноамериканських виборців, чиї голоси можуть стати вирішальними і які можуть змінити результат у таких штатах, як Пенсильванія, Аризона та Невада, якщо їхня традиційна підтримка демократів зникне, пише АР.

Трамп вважає, що він досяг успіху серед латиноамериканців. Команда Гарріс прагне заручитися підтримкою в тій же групі, у той час, як до виборів залишилося всього два тижні.

Ці зусилля ставлять питання про те, чи спогади про президентство Трампа, чи обіцянка нової політики під керівництвом Гарріс сприятимуть активізації латиноамериканських виборців.

"Ми дуже впевнені, що ця політика має резонанс, тому що ми бачили, як вона резонує у виступах і фокус-групах, — сказав Метт Баррето, соціолог кампанії Гарріс. – Вона промовляє до латиноамериканських чоловіків, особливо про успіх і досягнення американської мрії".

У 2020 році AP VoteCast виявив, що 9% виборців по всій країні назвали себе латиноамериканцями, а 63% з них підтримали Байдена на виборах. Ці перегони в основному визначалися пандемією, тоді як головні питання цьогорічних перегонів: економіка, імміграція, права на аборти та демократія.

Гарріс сказала, що працюватиме над освітніми питаннями. Вона наголошує на тому, що скасує вимоги щодо диплома про вищу освіту для певних посад у федеральному уряді та заохотить приватних роботодавців зробити те саме. Гарріс також хоче надати позики на суму до 20 тисяч доларів, які не обов'язково треба буде повертати, мільйону малих підприємств.

Під час заходу Трампа посадовці та бізнес-лідери, які є латиноамериканцями, хвалили економіку під час його правління, особливо дякуючи йому за зниження податків, яке він підписав у 2017 році.

Наприкінці заходу релігійні лідери латиноамериканців помолилися за Трампа. Пізніше під час мітингу в Північній Кароліні Трамп, який натякнув на можливість у майбутньому спробувати оскаржити результати виборів у разі програшу, знову підкреслив, що Гарріс не проводить жодних публічних заходів у вівторок.

Дивіться також: "Made in China". Виборча атрибутика китайського виробництва заполонила ринок США