Трамп повертається на місце замаху у Пенсильванії, до мітингу приєднаються Венс і Маск

Прихильники кандидата в президенти від Республіканської партії, колишнього президента Дональда Трампа, підписують автобус перед передвиборчим мітингом на виставці Butler Farm Show, 5 жовтня 2024 року, Пенсільванія. AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп 5 жовтня повертається на місце замаху на його життя у штаті Пенсильванія. Його однопартійці сподіваються, що мітинг підвищить підтримку у цьому критично важливому для виборів штаті, пише Reuters.

Участь у мітингу візьме і генеральний директор компанії Tesla та власник платформи X Ілан Маск. Він вперше з’явиться на заході передвиборчої кампанії Трампа після того, як підтримав колишнього президента у липні.

Як повідомляв Голос Америки, 13 липня було скоєно замах на життя Дональда Трампа під час його передвиборчого мітингу. Куля просвистіла біля його голови і поранила праве вухо. Інцидент виявив серйозні прогалини в безпеці колишнього президента та призвів до посилених заходів захисту для його наступних мітингів просто неба.

Ще один імовірний замах на його життя міг статися 15 вересня, коли озброєний чоловік майже 12 годин переховувався на полі для гольфу Трампа у Вест-Палм-Біч, штат Флорида, плануючи його вбити, як заявили прокурори. Йому завадив агент Секретної служби США, який патрулював поле.

Представники Республіканської партії сподіваються, що повернення Трампа до пенсильванського Батлера забезпечить більше підтримки серед його виборців і підвищить активність на його користь у штаті, який Трамп та його опонентка від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс, вважають одним із вирішальних для перемоги 5 листопада.

"Я повертаюся до Батлера, тому що відчуваю, що зобов’язаний повернутися до Батлера, – цитує Трампа Reuters. – Ми так і не закінчили те, що мали зробити".

У мітингу візьме участь і кандидат на посаду віцепрезидента США, сенатор Джей Ді Венс, а також приєднається сім'я пожежника Корі Комператоре, який був смертельно поранений під час стрілянини у липні.

Стрілянина у Батлері спричинила масштабні нарікання на Секретну службу США та відставку її директорки.

Критики висловили занепокоєння щодо того, як 20-річний підозрюваний Томас Метью Крукс, якого згодом застрелили агенти Секретної служби, зміг отримати доступ до сусіднього даху з прямою видимістю місця, де виступав Трамп.

Розслідування Секретної служби виявило прогалини в комунікації та недостатню уважність перед стріляниною. Після цього агентство схвалило додаткові заходи безпеки для Трампа, зокрема використання куленепробивного скла для його захисту під час мітингів просто неба.

Речник Секретної служби Ентоні Гульєлмі заявив перед суботнім мітингом, що було проведено "всеосяжні зміни та вдосконалення наших комунікаційних можливостей, ресурсів і захисних операцій".

У статті використано матеріали Reuters

Дивіться також: Зеленський запевняє, що Трамп підтримуватиме Україну, а Венс повторює свою критику