За недовіру і відставки – опозиціонери голосували злагодженою більшістю

О дев’ятій ранку депутати опозиційних фракцій почали збиратися під куполом Верховної ради. Спочатку всі реєструвалися, а потім ставили підписи за відставку спікера Верховної ради Володимира Рибака та генерального прокурора Віктора Пшонки. Потім усі прямували до сесійної зали на збори. Там, хоча і було відкрито, але мікрофони та екрани не працювали.

Позачергову сесію, яку так хотіли опозиціонери, не підтримав голова Верховної ради Володимир Рибак, який ще раніше попередив, що вона обійдеться бюджету в 3 мільйони 762 тисячі, а результату жодного не буде. Тому зібралися тільки представники опозиційних політичних сил і голосувати їм довелося руками.

«Ми розуміємо, що питання відставки ми не вирішимо, однак нам треба легалізувати створення комісії. Що дає нам 150 голосів? Пшонка зобов’язаний прийти в зал і прозвітувати перед нами», – сказав Микола Томенко після засідання опозиційних сил.

Головним досягненням засідання стало прийняття заяви. У ній депутати висловили недовіру Рибаку та вирішили розпочати процедуру його відкликання з посади. За переконанням представників опозиційних сил, він представляє інтереси не усіх фракцій у парламенті, а лише тих, хто наближений до президента та його партії.

Депутати також проголосували руками та отримали більшість на підтримку того, щоб висловити недовіру генпрокурору Віктору Пшонці та керівникам правоохоронних органів, які здійснюють тиск на політиків. Так само абсолютною більшістю опозиціонери підтримали курс на те, щоб вимагати негайного звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка і їх лікування.

«Ми ставимо політичне питання, що голова Верховної ради Рибак на звернення трьох фракцій зобов’язаний був зібрати позачергову сесію», – сказав Голосу Америки народний депутат від партії «УАДАР» Валентин Наливайченко. «Ми прийшли працювати, щоб показати людям, що ми не гуляємо канікули по місяцю. Якщо Партія регіонів та її сателіти цього не розуміють та будуть продовжувати саботувати роботу парламенту, то збір підписів вже зроблений, ми почали діяти. Не будуть нас слухати – дії будуть більш рішучі».
Депутати також проголосували руками та отримали більшість на підтримку того, щоб висловити недовіру генпрокурору Віктору Пшонці та керівникам правоохоронних органів, які здійснюють тиск на політиків. Так само абсолютною більшістю опозиціонери підтримали курс на те, щоб вимагати негайного звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка і їх лікування.

Утім, деякі представники провладної партії переконані, що активність опозиційних сил ні що інше, як само-піар, а жодних реальних наслідків це не матиме, бо вони у парламенті мають меншість.

«У опозиції немає позитивного порядку денного, у них немає пропозиції, тому що та гра, яку вони вели, що всі проти вступу в ЄС, а вони єдині – за, закінчилася, коли парламент прийняв закон, де прямо сказано, що євроінтеграція – це наш вектор. Тоді вони втратили можливість на цьому піаритися», – сказала Голосу Америки депутат Верховної ради від Партії регіонів Інна Богословська.

Але депутат загалом задоволена тим, що зараз відбувається у парламенті. На відміну від попереднього скликання, коли майже не було людей у залі і все вирішувалося за межами парламенту, зараз він став місцем, де будуть прийматися рішення.

Опозиційні ж депутати ще додали до своєї заяви вимоги створити спеціальну слідчу комісію з розслідування фактів тиску на народних депутатів і поінформувати іноземних представників про те, як українська влада сприяє згортанню демократії в країні та політичним репресіям. Після цього представники опозиційних фракцій розійшлися.