Міненерго України: Ми готові розв'язувати зі Словаччиною питання транзиту російської нафти

Логотип та назва компанії "Лукойл" на Міжнародному конгресі прогресивної енергетики в Абу-Дабі (ADIPEC), Об’єднані Арабські Емірати, 2 жовтня 2023 р. (Фото: REUTERS/Amr Alfiky)

Україна готова вирішувати зі Словаччиною проблемні питання щодо транзиту російської нафти відповідно до угоди про асоціацію з ЄС.

Київ також гарантує безперешкодний транзит нафти компаніям, які не потрапили під українські санкції. Про це 30 липня у письмовому коментарі агентству Reuters заявив заступник міністра енергетики України Роман Андарак.

Багато членів ЄС доклали дорогих, але необхідних зусиль, щоб позбутися залежності від російського газу та нафти… головним чином тому, що вони смердять кров’ю. Схоже, що Угорщина має проблеми не лише з нюховою системою, а й зі своїм мисленням і браком рішучості позбутися залежності
Європейський дипломат

Наприкінці червня Київ наклав санкції на “Лукойл”, одну з найбільших російських нафтових компаній, заборонивши їй будь-яку діяльність на території України та перекривши надходження нафти компанії на нафтопереробні заводи Словаччини та Угорщини.

У відповідь, як повідомляв раніше Голос Америки, Угорщина та Словаччина попросили посередництва Європейської комісії для консультацій з Україною з приводу обмеження транзиту російської нафти.

Угорщина також заявила, що потерпатиме через брак пального в результаті припинення транзиту російської нафти Україною, й назвала це шантажем.

Своєю чергою Словаччина заявила, що припинить постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ не відновить потік нафти “Лукойла” через свою територію.

Відповідаючи на ці заяви Словаччини, Андарак зазначив, що Україна “готова до розв'язання можливих проблемних питань”, якщо Словаччина активує відповідний механізм, закладений в Угоді про асоціацію України з ЄС.

“На сьогодні вона цього не зробила”, - сказав Андарак, додавши, що Київ “гарантує безперебійний транзит нафти” для всіх компаній, які не підпадають під санкції Заходу та України.

Також, за словами Андарака, Україна продовжує транзит нафти інших російських виробників.

“Українська сторона не припинила транзит, він продовжується, всі заявки виконані”, - заявив він.

Дивіться також: Фіцо: Словаччина припинить постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ не відновить потік нафти Lukoil своєю територією

Дизель, який надходить в Україну зі Словаччини та Угорщини, становить близько 10% від загального обсягу цього палива, й може бути заміщений надходженнями з інших джерел, зауважує Reuters.

Тим часом нафта, яка надходила від “Лукойла” територією України до Угорщини та Словаччини, становить приблизно третину від імпорту нафти цими країнами, зазначає видання Politico.

Водночас згідно з інформацією видання, європейські посадовці приватно висловлюють невдоволення позицією Угорщини та Словаччини, які вимагають допомоги Брюсселя у розв’язанні суперечки з Києвом.

“Багато членів ЄС доклали дорогих, але необхідних зусиль, щоб позбутися залежності від російського газу та нафти… головним чином тому, що вони смердять кров’ю”, — заявив один європейський дипломат виданню Politico на умовах анонімності.

“Схоже, що Угорщина має проблеми не лише з нюхом, а й зі своїм мисленням і браком рішучості позбутися залежності”, – додав дипломат.

Як нагадує Politico, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ЄС наклав ембарго на імпорт російської нафти до блоку. Втім санкції не були введені на постачання нафти трубопроводом “Дружба” до Угорщини, Словаччини та Чехії, через нестачу альтернативних джерел.

Німеччина та Польща, які також частково покладалися на імпорт “Дружбою”, припинили купувати російську нафту 2023 року. Чехія планує зробити це до 2025 року. Словаччина розпочала модернізацію головного нафтопереробного заводу задля збільшення перероблення неросійської нафти.

Своєю чергою Угорщина збільшила імпорт російської нафти на 50% порівняно з 2021 роком.

За таких умов, як прокоментував в розмові з Politico інший анонімний європейський дипломат, “Я не думаю, що Комісія прагне допомогти Угорщині”, додавши, що Угорщина та Словаччина “не повинні були йти до Москви”.

Водночас криза з паливом у двох країнах не настане одразу, адже країни ЄС зобов’язані зберігати у сховищах запаси на 90 днів на випадок надзвичайних ситуацій.

Дивіться також: Мелоні вказала на китайську економічну підтримку Росії попри російську агресію проти України