Демократи у США починають голосування за висунення Гарріс кандидаткою у президенти

Віцепрезидентка Камала Гарріс під час передвиборчого мітингу в Атланті, 30 липня 2024. AP Photo/John Bazemore

Демократи у США почали голосування за висунення віцепрезидентки Камали Гарріс кандидаткою у президенти на виборах в листопаді 2024 року. У разі обрання всередині партії вона протистоятиме експрезиденту республіканцю Дональду Трампу.

Майже 4000 демократичних активістів і політиків надіслали підписи на підтримку Гарріс на початку п'ятиденного електронного голосування перед чотириденним національним з'їздом партії з 19 по 22 серпня в Чикаго.

Очікується, що найближчими днями Гарріс оголосить свого кандидата на пост віцепрезидента, а потім розпочне серію мітингів у кількох штатах із найгострішою політичною боротьбою, в яких Гарріс і Трамп повинні виграти, щоб претендувати на президентство.

Прихильники Демократичної партії, які спочатку голосуватимуть за висунення Гарріс, були обрані на первинних партійних виборах праймеріз чи "кокусах" у кожному штаті на початку цього року, щоб проголосувати за кандидатуру президента Джо Байдена на переобрання.

Але коли 81-річний Байден оголосив про завершення своєї кампанії минулого місяця після невдалих дебатів проти Трампа наприкінці червня та підтримав 59-річну Гарріс, прихильники партії швидко об’єдналися за її кандидатуру. Жоден інший великий суперник не висловився за те, щоб оскаржити її номінацію.

Гарріс отримала підтримку 99% делегатів, які підписали петиції в партійному конкурсі висунення, йдеться в заяві Національного комітету Демократичної партії, тоді як ніхто інший не досяг кваліфікаційного порогу в 300 підписів.

"Наші делегати мають важливий обов’язок — і можливість — у наступні дні проголосувати за віцепрезидентку Гарріс, що стане історичним вибором, гарантуючи, що вона буде включена до голосування в кожному штаті цього листопада", — сказав Гайме Гаррісон, голова національної партії.

"Наша партія зустріла цей безпрецедентний момент прозорим, демократичним і впорядкованим процесом, щоб об’єднатися за кандидата з перевіреною репутацією, який очолить нас у майбутній боротьбі", — сказав він.

Гарріс стане першою темношкірою жінкою також і з південноазійським походженням, якій вдалося висунутись у президенти від великої партії США.

Оскільки до виборів 5 листопада залишилося менше ніж 100 днів, опитування в США та ключових штатах свідчать, що Гарріс і Трамп ведуть запеклу боротьбу.

Дивіться також: Ключові супротивники США "заплутують сліди", відточуючи операції впливу на вибори