Головні теми дебатів кандидатів у віцепрезиденти Венса і Волза

Кандидат у віцепрезиденти від Республіканської партії, сенатор Джей Ді Венс і його дружина Уша та кандидат у віцепрезиденти від Демократичної партії, губернатор Міннесоти Тім Волз і його дружина Гвен під час дебатів у Нью-Йорку, 1 жовтня 2024 року.

Кандидати у віцепрезиденти від демократів Тім Волз і від республіканців Джей Ді Венс провели у вівторок теледебати. Вони обговорили низку політичних питань, включаючи контроль над зброєю, право на аборти та зростання насильства на Близькому Сході. Тема російського вторгнення в Україну не порушувалася зовсім.

Волз, губернатор Міннесоти, поставив під сумнів придатність кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа керувати країною та розкритикував колишнього президента за його рішення у 2018 році вивести Сполучені Штати з міжнародної угоди, яка обмежує ядерну програму Ірану.

"Основним тут є те, що стійке лідерство матиме значення, — сказав Волз. — І світ побачив це на сцені дебатів кілька тижнів тому, майже 80-річний Дональд Трамп, який говорить про розміри натовпу (на своїх передвиборчих подіях - ред.), (а) не те, що нам потрібно в цей момент".

Венс, сенатор від штату Огайо, заперечив і зявив, що Трамп під час свого перебування в Білому домі створив "ефективне стримування" і змусив країни боятися "переступити" межу.

"Попри те, що губернатор Вальц щойно звинуватив Дональда Трампа в тому, що він агент хаосу, Дональд Трамп насправді забезпечив стабільність у світі", — сказав Венс.

Одна з найгостріших суперечок сталася на тему виборів 2020 року, які Трамп програв президенту Джо Байдену. Трамп неодноразово заявляв, що переміг, і його прихильники штурмували Капітолій США в січні 2021 року, щоб зірвати затвердження результатів виборів.

Волз заявив у вівторок, що те, що сталося після виборів 2020 року, було безпрецедентною "загрозою демократії" і що те, що говорить президент, має значення. Він багатозначно запитав Венса, чи програв Трамп вибори, на що Венс відповів: "Я зосереджений на майбутньому".

"Це проклята відсутність відповіді", — сказав Волз.

Венс сказав, що Трамп мирно передав владу в день інавгурації, і сказав, що загроза демократії в Сполучених Штатах — це загроза цензури. Він сказав, що віцепрезидентка Камала Гарріс, кандидатка у президенти від Демократичної партії, бере участь у цензурі "у промислових масштабах", зокрема намагаючись заглушити критику в соціальних мережах політики щодо COVID-19.

Венс також розкритикував Гарріс за те, що вона не вжила заходів під час свого перебування в Білому домі з питань, які, як вона каже, хоче вирішити.

"Якщо Камала Гарріс має такі чудові плани щодо розв'язання проблем середнього класу, то вона повинна вирішити це зараз — а не просячи про підвищення, а на посаді, яку американський народ призначив їй 3,5 роки тому", — сказав Венс.

Волз відповів, вказавши на те, хто має право встановлювати певну політику, наприклад, Конгрес створює певні житлові стандарти, а не віцепрезидент.

Волз також розкритикував Трампа за чотири роки перебування на посаді без розв'язання таких проблем як імміграційні реформи, а також тиск Трампа на республіканців у Конгресі під час адміністрації Байдена, що сприяло відмові від двопартійного законопроєкту про безпеку кордонів на початку цього року.

"Більшість із нас хоче розв'язати цю проблему, — сказав Волз про імміграцію. — У Дональда Трампа було чотири роки, щоб зробити це, і він пообіцяв вам, американцям, що це буде легко".

Сенаторка-республіканка Кеті Брітт сказала, що Венс дав надію виборцям і навів ефективні аргументи на користь іншої адміністрації Трампа.

"Я вважаю, що він виконав чудову роботу, повернувши процвітання, яке ми відчували як нація під час президентства Дональда Трампа, і зміг повернути це назад, у той час, як у Камали Гарріс було три з половиною роки, щоб зробити деякі з цих змін, які вона каже, що вона хоче зробити зараз", - сказала Брітт після дебатів.

Конгресвумен від Демократичної партії Жасмін Крокетт сказала, що Волз виявив готовність, де це можливо, співпрацювати з опонентами. Вона сказала, що Венс отримав можливість працювати з демократами під час роботи в Конгресі, але не зробив цього.

"Щиро кажучи, я думаю, що Джей Ді Венс дійсно потрапив у важке становище, – сказала Крокетт. – Він має захищати те, що неможливо захистити. Скільки разів вони питали про результати роботи Трампа і про його заяви, і він (Венс) дійсно не мав на це відповіді".

Дебати були єдиними в кампанії між Вальцом і Венсом і можуть стати останньою такою подією перед виборами. У розкладі більше не передбачено дебатів між Трампом і Гарріс.

Національні опитування показують, що Гарріс має невелику перевагу над Трампом, але між ними практично немає розриву в кількох штатах, які матимуть вирішальне значення для прийняття рішення про те, хто стане наступним президентом.

Виборці на нещодавніх президентських виборах у США бачили кілька раундів дебатів за участі кандидатів у президенти, але не на цих виборах.

Трамп взяв участь у червневих дебатах проти президента Джо Байдена, після чого його партія закликала його вийти з перегонів. Після того, як Гарріс стала кандидаткою від Демократичної партії, вона й Трамп провели одні дебати.

Виборці в шести з 50 штатів США вже голосують достроково, а до 16 жовтня достроково проголосують ще 14 штатів.

У статті використано матеріали Associated Press та Reuters

Дивіться також: Вибори президента США. Дебати кандидатів у віцепрезиденти привертають незвично багато уваги