Велика Британія вперше ввела санкції на кораблі та організації, залучені до транспортування російського СПГ

Бетонна гравітаційна конструкція проєкту Arctic LNG 2 під час будівництва в сухому доку біля населеного пункту Бєлокаменка у Мурманській області Росії, 26 липня 2022 року. (Фото: REUTERS)

Велика Британія 26 вересня наклала санкції на п’ять суден та дві організації, залучені до транспортування російського скрапленого природного газу, в тому числі й з ключового російського проєкту Arctic LNG 2, повідомлено на вебсайті уряду країни.

“На початку цього року Велика Британія наклала санкції на Arctic LNG 2 разом із нашими союзниками у США та ЄС. Відтоді проєкт був змушений скоротити виробництво”, — йдеться в заяві уряду.

“Сьогоднішні дії спираються на це, маючи за ціль судна та організації, залучені в російській галузі СПГ, які беруть участь у проєктах, важливих для майбутнього виробництва енергії в Росії”, - додано у повідомленні.

Дивіться також: Санкції шкодять економіці РФ, але для швидкого ефекту треба перекрити нафтовий кран, кажуть експерти

Теперішні санкції були накладені на судна Asya Energy, Pioneer, North Sky, SCF La Perouse та Nova Energy. Компанії, які потрапили під санкції, це White Fox Ship Management та Ocean Speedstar Solutions OPC, у яких в управлінні перебувають деякі з зазначених суден.

Британський уряд вперше використав нові законодавчі повноваження для накладення санкцій безпосередньо на судна, що транспортують СПГ, зазначено у повідомленні.

Уряд також зауважив, що зріджений природний газ є “важливим джерелом фінансування незаконної війни Путіна в Україні”, й Росія хоче збільшити свою частку світового ринку СПГ “з 8% до 20%”.

Як повідомляв раніше Голос Америки, уряд Великої Британії оголосив 11 вересня про запровадження санкцій проти російського “тіньового флоту” танкерів, який Росія використовує для експорту своєї нафти в обхід обмежень, накладених Заходом за повномасштабне вторгнення в Україну.

“Воєнна машина Путіна фінансується темною та незаконною економічною системою, яку цей уряд прагне дестабілізувати”, - зазначив тоді міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі.

Тим часом уряд Нідерландів заявив 23 вересня про те, що імпорт зрідженого природного газу з Росії на головному терміналі Нідерландів у Роттердамі – найбільшому морському порту Європи – зріс за останні місяці, що підкреслює необхідність подальших санкцій.

Таке зростання може бути зумовлене новими санкціями, які набули чинності цього літа, метою яких є заборона транспортування російського СПГ з ЄС до країн за межами Євросоюзу, але не власне імпорт СПГ до самих країн ЄС.

Ймовірно, це призвело до переміщення торговельних маршрутів на термінали з достатньою потужністю для імпорту ЗПГ до ЄС, як термінал в Роттердамі, цитує агентство Reuters лист міністерки енергетики Нідерландів Софі Германс до парламенту країни.

“Ми хочемо відповідально скоротити імпорт російського газу, і тому такий розвиток подій викликає занепокоєння та є небажаним”, — зазначила Германс. “Спільний європейський підхід є вирішальним”, - додала вона.

Германс планує обговорити необхідність подальших санкцій на наступній зустрічі міністрів енергетики ЄС 15 жовтня.

Дивіться також: Сполучені Штати ввели санкції проти мережі за сприяння платежам між Росією та Північною Кореєю