Славнозвісна вкрадена скрипка Страдіварі знову заграла на великій сцені

Знаменита скрипка Страдіварі, що належала скрипалю-віртуозу Роману Тотенберґу. Фото надано ФБР.

Знаменита скрипка, яка була вкрадена і зникла безвісти протягом 35 років, нещодавно вперше повернулася на сцену після того, як була знайдена в 2015 році.

Вишуканий інструмент Страдіварі, виготовлений у 18-му столітті, належав польському скрипалю-віртуозу Роману Тотенберґу. Він помер ще до того, як скрипка була повернута, і Страдіварі тепер належить його донькам. Одна з колишніх студентів Тотенберґа грала на інструменті цього тижня. Перший публічний концерт, на якому з’явилася скрипка, відбувався в Нью-Йорку. Одна з дочок Тотенберґа зауважила, що виступ «нагадав їй те, як грав її батько».

Сестри Тотенберґ і славнозвісна скрипка

Історія зникнення скрипки нагадує детективний роман. Страдіварі забрали з гримерки Тотенберґа після концерту в 1980 році.

«Він вітався з доброзичливцями після концерту, і, коли повернувся, щоб іти назад і забрати скрипку, вона зникла, – розповідає донька скрипаля, Ніна Тотенберґ. – І вони знайшли футляр, який кинули вниз по сходах у тому місці, де був концерт, викликали поліцію, і ФБР прибуло».

Ніхто не знав про місце перебування скрипки протягом 35 років, доки колишня дружина чоловіка, що вкрав її – одного з колишніх студентів Тотенберґа, як з’ясувалося, не спробувала продати інструмент фахівцеві зі скрипок, і він його ідентифікував. У 2015 році музичний інструмент повернули трьом донькам скрипаля, які відновили його придатність до гри.

Міра Ванґ на святкуванні сотого дня народження Романа Тотенберга 6 років тому

Тотенберґ грав на скрипці протягом майже чотирьох десятиліть. Інструмент був сконструйований у 1734 році італійським майстром Антоніо Страдіварі. Протягом своєї довгої і видатної кар'єри, Тотенберґ виступав на найбільших у світі концертних майданчиках. Він помер у 2012 році у віці 101 року.

Престижна китайська скрипалька Міра Ванґ стала першою, хто отримав шанс зіграти на славнозвісній скрипці. За словами доньок, Ванґ була улюбленою студенткою їхнього батька і є ніби четвертою сестрою для них. «Для нас усіх це просто найчудовіше продовження його гри», – ділиться Еймі Тотенберґ.

Your browser doesn’t support HTML5

Міра Ванґ першою зіграла на славнозвісній скрипці Страдіварі, повернутій після викрадення. Відео

Міра Ванґ першою зіграла на славнозвісній скрипці Страдіварі, повернутій після викрадення

Міра Ванґ називає Романа Тотенберґа одним зі своїх найбільш важливих учителів і менторів: «Я приїхала з Китаю, нікого не знала, і він узяв мене за студентку і прийняв у свою родину». Скрипалька вважає за честь грати на знаменитій скрипці і висловлює жаль з того приводу, що її вчитель не зможе цього почути.

Сестри Тотенберґ планують продати скрипку музиканту або фонду. У 2011 році Страдіварі було продано за більш ніж 15 мільйонів доларів.

Дивіться також: Українські винахідники підкорюють американський музичний ринок

Your browser doesn’t support HTML5

Українські винахідники підкорюють американський музичний ринок. Відео