Залужний дякує Заходу, але називає неадекватною протидію російській агресії

Валерій Залужний , посол України у Великій Британії, промовляючи у британському аналітичному центрі Chatham House у Лондоні, закинув західним країнам недостатню протидію агресивності Росії. 17 жовтня 2024 р.

Посол України у Великій Британії, колишній командувач українською армією, Валерій Залужний попередив Захід про гірші наслідки неадекватних відповідей на агресивні дії антизахідних режимів, що згуртувалися навколо путінської Росії.

Валерій Залужний у виступі в аналітичному центрі Chatham House у Лондоні сказав, що попри вдячність українців за західну підтримку у боротьбі проти російської агресії, розвиток подій показує недостатність військової допомоги і невідповідність деяких політичних рішень західних держав.

Генерал у відставці заявив, що членство України в НАТО є зараз найочевиднішим способом гарантувати безпеку і мир, але закинув західним лідерам, що вони піддались на погрози російського правителя Владіміра Путіна.

“Ми маємо бути впевнені, що хоча б 100 років на Україну ніхто не нападе. Ми хочемо мати гарантію власної безпеки для себе і своїх дітей. Це можна зробити найшвидше найпростіше. Україні потрібно вступити в НАТО. Або зробити з України НАТО. Як наприклад Ізраїль. Так, сьогодні альтернативи НАТО немає”, - сказав Валерій Залужний.

Підтвердженням недостатньої військової допомоги він назвав невдалий український контрнаступ 2023 року, який не виправдав надій на швидке витіснення російських загарбників з півдня і сходу України.

В НАТО вже не сміються з роботів

Спираючись на український досвід війни, Залужний вказав на недоліки сучасних західних армій, які покладаються на старі концепції і технології ведення війни.

"На поле бою вийшли роботи і технології, якими керує штучний інтелект", - сказав посол і, згадав, що з таких його тверджень ще нещодавно "натівські генерали сміялися", але "зараз вже не сміються".

Залужний висловив думку, що зараз оборона не може покладатися лише на коштовні літаки, авіаносці та дорогі ракети, які важко виробляти масово.

Україна воює не лише за своє виживання

Валерій Залужний підкреслив, що російська загарбницька війна проти України триває з 2014 року і дорікнув міжнародній спільноті брак реакції на російське загарбання Криму і дії на сході України, а також раніше на російський напад на Грузію 2008 року.

Він заявив, що зараз світ постав перед наслідками "небажання Заходу впливати на глобальну безпеку».

"Північна Корея, Китай та Іран обʼєдналися довкола Росії не проти України", - підкреслив український посол вказуючи на глобальні апетити антидемократичних режимів.

Дивіться також: Україна закликає США погодитися на запрошення в НАТО і зробити це спадщиною Байдена